Турция не се шегува, 40% мито за вносни китайски автомобили

Тази ставка (минимум $7000) реално трябва да спре мераците на китайските производители към турския пазар

TOGG SUV

, TOGG

TOGG SUV

В Турция има сериозно автомобилно производство, както и местна марка, Togg, която правителството иска да защити на всяка цена от китайската конкуренция. Затова министерството на търговията обяви, че ще вдигне митото за вносните автомобили от Турция. То вече ще възлиза на 40% от цената на колата, но не по-малко от $7000. Тази драконовска мярка ще влезе в сила от 7 юли.

Допълнителното мито е насочено към конвенционалните автомобили и хибридите, отбелязват от турското министерство. Те целят да защитят родното производство. Допълнителните мита върху вноса на електрически автомобили бяха наложени миналата година.

Очаква се и решението на Европейската комисия дали и ЕС ще пристъпи към увеличение на митата за вносните китайски електромобили. То бе отложено за след Евро изборите. Очаква се в Брюксел да се решат да вдигнат настоящата ставка от 10% до максимум 30%, но това предстои да разберем. Факт е, че Volvo вече започна преноса на производството на електрическите ЕХ30 и ЕХ90 от Китай в Белгия. В това няма нищо случайно.

В САЩ ситуацията вече е решена: през май Джо Байдън обяви, че вдига митото на 100% за вносните китайски е-коли.

Източник на статията: carnewschina.com

мита мито Турция китайски автомобили