Ford частично запазва един от големите си заводи в Европа

Търси се инвеститор, съоръжението ще остане отворено поне до 2032 г.

Ford Focus

Ford

Ford Focus

Е вропейското ръководство на Ford промени плановете си и реши да остави отворен завода в Саарлуис, Германия след посочената по-рано като крайна за производство 2025 г. Тогава приключва Focus и той няма да има пряк наследник с ДВГ.

Заводът ще остане отворен поне до края на 2032 г., като дотогава ще бъдат запазени само 1000 работни места - от 4500 сега, каза представителят на местния профсъюз Маркус Тал, цитиран от Autonews.

Той определи промяната като успех, "междинна стъпка" в създаването на концепция за бъдещето на съоръжението.

Говорител на Ford коментира, че положението остава непроменено - в Саарлуис след 2025 г. няма да се произвеждат повече коли. Приоритет ще бъде даден на привличането на инвеститори, които да поемат фабриката, каза говорителят.

В замяна на запазване на работни места служителите са се съгласили да намалят капацитета. Вместо дневен темп от 860 броя, вече ще се правят по 600 от 1 април.

Планираният годишен капацитет от 117 000 екземпляра Focus обаче остава.

След 2025 г. служителите, чиято работа включва дейност извън производството на Focus, ще бъдат запазени.

Китайската BYD, Magna International, която притежава Magna Steyr, и нидерландският производител VDL Nedcar са потенциално заинтересовани от Саарлуис, но преговорите досега не доведоха до резултат.

Заводът бе изправен пред затваряне от миналия юни, когато Ford избра Валенсия за производството на електромобили.

завод за рециклиране на батерии Саарлуис Ford Focus Ford