Ford продава емблематичен завод на китайската BYD

Двете компании ще преговарят за предприятието в Саарлуис, където се прави залязващия Focus

Ford завод

Ford

Ford води преговори с китайската компания BYD за продажба на завода си в Саарлуис, Германия, съобщи Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Синия овал ще прекрати производството на Focus в предприятието през 2025 г., тъй като компанията свива гамата си от автомобили с ДВГ, за да се концентрира върху изцяло електрически.

Бъдещето на съоръжението в Саарлуис е неясно от миналия юни, когато Ford предпочете Валенсия, където да произвежда своите електрически автомобили.

Шефове на Ford планират да пътуват до Китай следващата седмица, за да обсъдят потенциалната продажба на BYD, добавя WJ. Преговорите все още са в предварителен етап и може в крайна сметка да се провалят.

Гигантът каза миналия юни, че търси алтернативи за производство в Саарлуис, включително с участието на другикомпании. Там работят 4600 души.

Разглеждат се оферти от около 15 потенциални инвеститори, но условията не са известни. Търси се спешно решение най-вече заради работниците.

Ford и регионалното правителство на Саарланд, където се намира заводът, се договориха миналия септември да си сътрудничат за намиране на нови инвеститори за завода.

BYD и Ford отказаха коментар. Говорител на регионалното министерство на икономиката също не пожела да потвърди или отрече оферта за оферта от BYD.

Китайският гигант бе най-големият производител на електрически превозни средства с батерии и “плъг-ин” хибриди през 2022 г. Сега иска да прави е-коли и в Европа.

BYD произвежда електрически автобуси в Унгария. Китайският му опонент Nio също има завод в Унгария, където прави захранващи продукти за своите станции за смяна на батерии.

Във вторник Ford заяви, че до средата на февруари ще вземе решение колко работни места ще бъдат съкратени в Европа. Това стана след обявените планове за съкращаване на 3200 души в Кьолн, Германия.

BYD завод Ford