Въпреки ръста на продажбите на Porsche, клиентите не търсят Taycan

Porsche намалява производството на суперспортния електромобил, но спадът ще се неутрализира от новия Macan Electric

Porsche Taycan

Porsche

Porsche намалява производството на електрическия Taycan в Германия заради спадащи продажби и общото понижаване на търсенето на електромобили.

Спортният Taycan бе сериозен играч в баланса на Porsche, в който през 2023 г. бяха отчетени над 40 000 продажби. Сега обаче от Германия идва новината, че, подобно на много други електромобили, търсенето спада, защото най-запалените фенове на електрическата мобилност (т. нар. early adopters) вече имат електромобил и търсенето намалява. В Германия тази тенденция е особено ясно изразена със спад от 16,4% през първите шест месеца на годината.

Stuttgarter Nachrichten съобщава, че заводът в Цуфенхаузен, където се произвежда Taycan, скоро ще мине на една смяна в отговор на по-ниското очаквано търсене. Porsche трябва да преговаря с местния работнически профсъюз, като намаленото производство няма да засегне работите места.

Освен общият спад в търсенето на електромобили в Германия, утежняващ фактор е спадът на търсенето в Китай, където всеки ден се появява поне по един нов електромобил, при това много по-евтин. Немското издание добавя, че луксозните германски модели, които китайските марки искат, са тези с двигатели с вътрешно горене, а не електрически.

Porsche Taycan бе обновен наскоро, което трябва да помогне за неутрализиране на част от отлива, тъй като част от клиентите вероятно са изчаквали новия модел.

Лансирането на Macan Electric също трябва да помогне на производителя, който така и така не може да се оплаче от лоши резултати, напротив, през Н1 марката е продала с 20% повече коли спрямо същия период на миналата година.

Porsche Porsche Taycan