Taycan Turbo GT е най-бързото и мощно Porsche в историята

И веднага открадна още един рекорд от Tesla

porsche taycan turbo gt

Porsche

Porsche е сред компаниите, които не само не се притесняват от електрификацията, но я използват, за да достигнат нови висоти и рекорди. И направи точно това с новия Taycan Turbo GT, който стана най-бързото и мощно Porsche в историята.

Новият модел веднага се отличава с по-агресивния аеро пакет, който подсказва, че тук основният фокус е спортното шофиране. То предлага пикова мощност от над 1100 к.с., която се разпределя динамично според ситуацията. Въртящият момент е 1340Nm. Има специална функция Attack Mode, която осигурява максимум мощност за 10 секунди при натискане на бутона.

Taycan Turbo GT може да спринтира до 100 км/ч от място за 2,3 секунди в стандартна форма и 2,2 секунди, ако е с допълнителния Weissach аердинамичен пакет. Спринтът до 200 км/ч е съответно 6,6 сек. и 6,4 сек.

Въпреки тези показатели, които се доближават до границите на хиперколите, Taycan Turbo GT ще може да измине и до 555 км. с едно зареждане. Всичко това е възможно, заради множеството преработки и подобрения. Окачването е спортно, като дори и шасито е олекотено със 75 кг. спрямо Taycan Turbo S.

Използван е повече карбон на ключови места, има и стандартен дниамичен пакет с активно окачване, което е конфигурирано специално за GT модела. Стандартните спирачки вече са олекотени и композитно-керамични. А гумите са Pirelli P Zero Trofeo R, монтирани на 21-цолови джанти, които също са олекотени.

В интериора има спортни седалки, които са олекотени, но за почитателите на комфорта, може да се поръчат и 18-точки на регулиране. При това за тях не се доплаща.

Цените на Taycan Turbo GT ще започват от 231 995 долара. Weissach пакетът не се доплаща, но освен аеродинамиката, той спестява още 70 кг. от стандартния Taycan Turbo GT, което е възможно чрез премахване на доста от луксозните екстри.

Моделът с Weissach пакет е поставил рекорд за най-бърза електрическа серийно произвеждана кола на Лагуна Сека в Калифорния. Колата е обиколила легендарната писта на 23-ти февруари т.г. за 1 мин. 27 сек. и 87 стотни. Рекорд, който преди това се държеше от Tesla.

Taycan Turbo GT е и най-бързият 4-врат автомобил без значение от задвижването на Нюрбургринг. Времето на колата в „зеления ад“ е 7 мин. 7 сек и 55 стотни.

Porsche електромобили електрически автомобил автомобили коли