Всичко е по-голямо в Тексас - Tesla откри поредния си гигазавод

Илон Мъск обеща три нови модела за догодина - Cybertruck, Roadster и Semi truck

,
Илон Мъск

, Getty images

Илон Мъск

Tesla отвори поредния си огромен завод - “Гига Тексас”, по-малко от месец след преразвяне на лентата на “Гига Берлин” в Германия. Всичко е по-голямо в Тексас - това прочуто не само в Америка мото властваше и на шоуто край Остин.

С черна каубойска шапка и слънчеви очила, босът на американската компания Илон Мъск откри комплекса, като там вече ще се помещава и централата на бранда му.

Заводът струва 1,1 милиарда долара - доста по-малко от германския, в който бяха инвестирани над пет пъти повече.

Tesla

Според Мъск “Гига Тексас” има най-голямата автомобилна производствена мощност в света. Разчита се годишно от там да излизат към 500 000 коли.

Така заедно с продукцията от Бранденбург и другите две съоръжения, Tesla иска да удвои продукцията си на 2 милиона годишно в близко време, а целта до края на десетилетието е 20 млн., което би превърнало щатската компания в №1 в света.

Капацитетът на заводите в Калифорния и Шанхай ще бъде увеличен.

Tesla

На откриването на “Гига Тексас”, наречено “Сайбър родео”, присъстваха над 10 хиляди души, като за тях бе устроено специален стектакъл с предимно кънтри изпълнители, светлинни и звукови ефекти, илюминации...

А както и в германската столица, клиенти получиха направо от завода своите Model Y, който вече се прави там и имаше основна роля в купона. В Тексас ще се произвеждат и новите батерии на Tesla.

Tesla

Заводът се простира на стотици хиляди квадратни метра площ. Там можело да се поберат 194 милиона хамстера. Не стана ясно защо се дава пример точно с тези животинки, но това едва ли е толкова важно.

Друга голяма новина беше свързана със Cybertruck, който също се появи на сцената, докаран от дизайнера си Франц фон Холцхаузен. Електрическият пикап бе отлаган няколко пъти, а Мъск заяви, че се качва на поточната линия в Тексас догодина.

И още - през 2023 г. ще видим и дългоочакваният наследник на Tesla Roadster. И Tesla Semi truck. И тези два автомобила бяха пренасрочвани. Нямаше обаче подробности за тях. Вместо това Мъск и Фон Холцхаузен размениха шеги за неразрушимия Cybertruck и случки, които са имали с него в миналото.

Tesla

Още една тема на откриването бе за автономността. Милиардерът каза, че бъдещата му кола с такова задвижване ще “изглежда доста футуристично”. Това ще бъде “роботакси”. Най-просто казано - кола-робот за таксиметрови услуги. Не стана ясно кога ще се случи това.

На първо време софтуерът Full Self-Driving ще има по-голямо приложение и ще достигне до повече клиенти на Tesla. Той не прави даден автомобил напълно автономен, но го приближава до това, увеличава възможностите му - срещу 10 000 долара.

Като стана дума за роботи, през 2023 г. ще ни огрее и хуманоидният робот Optimus Al. Той ще върши дейности, които хората не обичат да вършат, обясни Илон Мъск.

шоурум откриване Tesla Cybertruck Tesla Model Y Илон Мъск Гигазавод Тексас Tesla Giga Texas Tesla Giga Berlin