Първите 30 коли излязоха от Tesla Giga Berlin, Илон Мъск танцува (видео)

Германският канцлер Олаф Шолц присъства на церемонията. Капацитетът от 500 хиляди автомобила годишно се очаква да бъде достигнат 2025 г.

Tesla Berlin Илон Мъск

Getty images

Танцът на Илон Мъск при излизане на първите 30 коли от новия завод на Tesla в Берлин.

С музика, страхотнно настроение и танци - така започна истинската история на завода на Tesla край германската столица Берлин.

Съоръжанието на стойност между 5 и 5,5 милиарда евро - рекордни в новата автомобилна история на Германия, получи разрешение преди дни, но днес бе церемонията по откриването му.

Илон Мъск присъства лично, като предаде първите 30 коли на клиентите им (все черни). При излизането на наистина първата той танцува край радостни викови и десетки снимащи телефони.

А въпросните 30 автомобила са и първите, произведени в Европа. Събитие, очаквано от феновете на компанията на Стария континент от години.

Това е страхонен ден за всички, за нашия завод и стъпка напред към бъдещето, рече иноваторът.

На церемонията присъства германският канцлер Олаф Шолц, който привества инвестицията и заяви, че тя е знак за прогреса на автомобилната индустрия, която е сред най-важните за Германия. Личаха още няколко федерални и регионални министри и популярни личности.

 Германският канцлер Олаф Шолц.

Getty images

Германският канцлер Олаф Шолц.

Не всички присъстващи бяха ентусиазирани, стекоха се и еколози, които показаха с плакати и скандирания, че не одобряват завода. Те претендират, че той ще погълне огромна част от водата на региона, ще наруши екоравновесието, а също така ще замърсява околната среда.

Мъск се надяваше работата да започне преди поне осем месеца, но днес личеше, че настроението му бе отлично. Той благодари на Германия на немски език, като направи това и в любимия си Туитър.

Първите издадени коли бяха Model Y на цени от около 63 990 евро, посочва Ройтерс.

 Model Y

Getty images

Model Y

Техният пробег с едно зареждане е за около 514 км. Следващите доставки ще станат факт през април, обявиха от американската компания.

Дотук в гигантския завод, в който се правят и батерии, са назначени 3500 души. Процесът по наемане на служители продължава - при пълен капацитет на производство там ще се трудят около 12 хиляди.

А когато това стане, на година от завода ще излизат по половин милион автомобили (50 гВ/ч, №1 в това отношение в Германия въобще). За сравнение един от големите съперници - VW, продаде 450 000 електромобила през миналата година в цял свят. Той пък на свой ред прави огромни инвестиции в САЩ, като вчера бе обявено, че атакува страната на Tesla със 7,1 милиарда долара и 25 нови EV до 2030 г.

Getty images

Според JP Morgan щатският бранд ще произведе 54 000 коли в Берлин тази година и 230 хиляди догодина. Въпросният обем от 500 000 се очаква да бъде достигнат през 2025 г.

Става интересно - само за танци.

Tesla Model X Plaid Tesla Giga Berlin заводи Берлин Олаф Шолц Илон Мъск Германия