Всеки завод на BMW в Германия вече произвежда електромобили

В Регенсбурт стартира производството на iX1, като до 2024 г. всеки един на три автомобила от баварските заводи на производителя ще е електрически

Пламен Георгиев,
BMW iX1 производство поточна линия

, BMW

BMW iX1

С тартът на производството на електрическия BMW iX1 в Регенсбург финализира процеса, обявен преди две години. Става въпрос за обещанието, че всички германски заводи ще произвеждат електрически автомобили.

По този повод Милан Неделкович, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за производството, обяви следващия крайъгълен камък:

До 2024 г. поне един от всеки три BMW автомобила, излизащи от нашите баварски заводи, ще бъде изцяло електрически.“

Още по-интересно е, че стартът на производството на новото BMW iX1 означава, че заводът в Регенсбург вече се произвеждат всички задвижващи технологии на една линия - двигатели с вътрешно горене, plug-in хибриди и напълно електрически модели. В завода се произвеждат и батериите за електромобила.

Поточната линия за производството на батериите бе пусната в експлоатация през октомври. В производствената мощ на площ от 45 000 кв. м работят 400 служители.

До края на 2022 г. BMW Group ще инвестира повече от 1,6 млрд. евро в производството на електрически компоненти в своите германски производствени локации в Динголфинг, Лайпциг и Регенсбург. Повече от 3300 служители в момента работят в производството на електрически компоненти на BMW Group в тези обекти.

BMW BMW iX1 производство