Volkswagen Transporter също става електрически и ще има неочакван двойник

За пръв път кемперът ще е базиран на друг модел

Мартин Дешев,
Volkswagen лекотоварни

iStock

Volkswagen Transporter е най-популярният товарен модел на компанията, като генерира две трети от продажбите на отдела Volkswagen Commercial Vehicles (VWCV), като догодина ще има нов модел, включително и изцяло електрически, съобщава Autocar.

Според източниците на компанията новият Transporter ще бъде базиран на обща архитектура с Ford Transit Custom, която е разработена заедно с Ford. Двата модела ще са своеобразни близнаци, като ще се произвеждат в завода Ford Otosan в Турция.

Новият Transporter ще има три версии още от начало: 9-местен за пътници, комбиниран – два реда седалки и товарна част и изцяло товарен. Предвижда се да има и Sportline модел.

За пръв път обаче Transporter няма да е база за кемпер версията California. Вместо това тя ще бъде базирана на Multivan MPV с архитектурата MQB. Шефът на VWCV Карстен Интра казва, че Multivan трябва да бъде много по-удобен и с по-високо ниво на лукс и затова вече ще има две линии.

Transporter ще бъде основната линия за товарните модели и ще се стреми да е достъпен. „Имаме много клиенти, които се нуждаят от пространство и от електрическо задвижване, но и такива, които не могат да си позволят изцяло електрически модел и карат в градове и искат хибрид. Вече можем да предложим всичко това“, казва Интра.

Електрическият Transporter вероятно ще използва батерии, двигатели, електромотори, шаси и скоростна кутии от Ford. Очаква се да има същия избор от комбинации от модели с хибридни, изцяло дизелови или бензинови предложения.

Двата буса ще имат и доста сходни размери и ще са под 2 метра високи, за да са удобни за градска среда. Transporter ще може да носи 1360 кг. товари във версия с ДВГ и 1100 кг. за изцяло електрическия модел.

Бусовете на двете компании ще са много различни по дизайн и ще следват предпочитанията на клиентите си. Затова е вероятно Transporter да е и малко по-скъп, защото ще предлага малко повече лукс. Засега компаниите не коментират чак такива детайли. Дебютът на новия Transporter се очаква догодина.

коли автомобили ванове Volkswagen електрически автомобил