Великобритания забранява ДВГ 5 години по-рано, като хибридите също попадат под удара

Пламен Георгиев,
Seat Leon

, Seat

Seat Leon

П рез 2017 г. британското правителство обяви, че възнамерява да забрани продажбата на автомобили с ДВГ на територията на страната през 2040 г. Тогава това се възприе като много смел ход, като тогавашният министър на транспорта, Крис Грейлинг, заяви, че правителството иска „почти всеки автомобил и ван” във Великобритания да не отделя емисии СО2 до 2050 г. Забраната трябваше да обхване автомобилите, задвижвани само с ДВГ.

За тези три години правителството бе подложено на голям натиск, като първо Комитетът по климатични промени (януари 2018 г.) предложи забраната да бъде въведена през 2035 г., а по-късно същата година Комитетът за бизнес, енергийна и индустриална стратегия (BEIS) поиска срок от 2032 г.

Битката на Лондон с мръсния въздух: с пари и решимост

Този натиск явно е взел връх, след като преди ден стана ясно, че забраната за продажба на автомобили с ДВГ ще влезе в сила през 2035 г. А под „автомобили с ДВГ” трябва да се включат хибридите и плъг-ин хибридите. Това значи, че след 15 години на Острова ще се продават (нови) само е-коли и автомобили с горивни клетки.

Новината бе съобщена по време на годишната среща на COP26, чийто домакин е Глазгоу. Борис Джонсън заяви, че „2020-а ще е определяща година в борбата с климатичните промени”.

Новината се посрещна добре от природозащитниците, но автомобилната браншова организация Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) заяви, че дори 2040 г. е била „изключително предизвикателна”, а 2035 г. е непосилна.

Е-колите набират все по-голяма популярност в Европа

„Правителствената стратегия за притежание на електромобил, подкрепена с 1,5 млрд. лири, дава резултати. През миналата година чист електромобил се е продавал на всеки 15 минути,” коментира секретарят по транспорта Грант Шапс.

Тъй като забраната ще засегне и хибридните модели, ще отбележим само факта, че в момента на пазара има около 60 плъг-ин хибрида, като през тази година се очаква да бъдат лансирани още около 35.

И Сърбия забранява вноса на трошки в страната си

Избират Автомобил на 2020 година в България от 28 финалисти

Шест основни и важни стъпки преди покупка на употребяван автомобил

Източник на статията: Vesti.bg

електромобили забрана на ДВГ Великобритания двигател с вътрешно горене ДВГ