Избират Автомобил на 2020 година в България от 28 финалисти

Пламен Георгиев,
Кола на годината 2020

Илиян Телкеджиев

Кола на годината 2020

Т ази година ще се проведе 23-ото издание на конкурса „Автомобил на годината в България”, избиран от членовете на „Прес Авто Клуб – България”, в който участва и нашата медия. Награди ще бъдат раздадени в шест категории. От тях членовете на журито ще изберат и генералния победител за 2020 г., който да поеме щафетата от миналогодишния отличник Peugeot 508. Това ще стане на церемония утре вечер (5 февруари), а името на победителя ще ви съобщим в ранните часове на следващия ден.

В пет от категориите членовете на ПАК-България избраха по пет финалиста, а в една тя са три (заради липса на повече нови модели). В категорията „Лек автомобил” финалисти са BMW 3, Mazda 3, Peugeot 208, Renault Clio и Skoda Scala, като тук голяма тежест при оценките на журито има факторът цена, затова най-често за победител се избира по-бюджетен и масов автомобил.

В категория „Кросоувър” отличието ще си оспорват Honda CR-V Hybrid, Mazda CX-30, Range Rover Evoque, Skoda Kamiq и Volkswagen T-Cross. При „Градски” във финалната петица влязоха Nissan Juke, Peugeot 208, Renault Clio, Skoda Kamiq и Volkswagen T-Cross. В тези две категории отново цената ще играе основна роля, но нейната тежест при формирането на оценката в категория „Премиум” е най-малка. В тази категория ще се борят Audi A6 allroad quattro, BMW 8 Gran Coupe, Jaguar I-Pace, Lexus ES и Volvo S60.

Само трима са участниците в „Мултифункционален автомобил”, където един срещу друг са поставени Ford Raptor, Ssang Yong Musso и Mitsubishi L200.

Сага, а и в бъдеще все по-голяма роля ще се пада на категорията „Еко”, затова нея я оставяме за последно. Петимата финалисти тук са Audi e-tron, Honda CR-V Hybrid, Jaguar I-Pace, Renault Zoe и Skoda Superb iV.

Шест основни и важни стъпки преди покупка на употребяван автомобил

10-те най-безопасни коли

Когато интериорът на баварския флагман не е достатъчно добър

Източник на статията: Vesti.bg

COTY BG COTY Кола на годината в България Автомобил на годината