Този електрически кросоувър е испански, 90% от частите му са екологични

Компанията е позната като Liux, моделът е наречен Animal, а в „животинското” царство трябва да се появи през 2024 г.

Пламен Георгиев,
Liux Anumal

, Liux

Liux Anumal

М алцина са тези, които са чували за испанската Liux, която бе създадена през март 2021 г. Но това не й пречи за година и половина да представи първия си електромобил, наречен със звучното Animal.

През последните 18 месеца Liux постепенно разраства екипа си, разработващ автомобила.

Макар Animal все още да е на много ранен етап от развитието си, 90% от използваните материали ще бъдат или рециклирани, или веган, т.е. базирани на растения. Това значи, че външните панели, интериорът и части от шасито са направени от био-полимер, базиран на органични фибри и смоли. Автомобилът ще разчита и на нещо, което Liux описва като „амфибийна кожа”, използваща корк, лен, подсилен лен, грунд и боя.

Компанията планира да използва технологията на 3D принтиране в производствения процес.

Liux

Liux казва, че Animal ще разчита на един електромотор с мощност около 230 к.с., които ще са достатъчни аеродинамичният кросоувър да ускорява до 100 км/ч за около 5 секунди. Максималанта му скорост ще е 200 км/ч.

Макар да няма яснота от къде ще бъдат купувани батериите за него, испанците казват, че автомобилът ще разчита на модулен пакет батерии, който ще може да се монтира, демонтира, смяна и ъпгрейдва. Максималният пробег на Animal ще е в рамките на 600 км, твърдят от компанията.

Liux

Дизайнът на модела е изключително атрактивен, особено отстрани и отзад, където впечатление правят LED светлинната ивица, вторичните LED светлини и спойлерът, покриващ сериозна част от силно скосеното задно стъкло. Иначе задните врати се отварят срещуположно на предните, а дръжките им са скрити.

Liux

Подобно на много други нови електромобили, интериорът на Animal ще се доминира от голям централен дисплей. Моделът ще разчита на операционна система Android Automotive.

Първият вариант, който ще се появи на пазара, ще се казва Habitat Edition. Цената му е повече от амбициозна: от 39 000 евро. В момента се приемат резервации за модела. Той обещава 190 к.с. и 300 км пробег, затова и цената е толкова ниска. На пазара се очаква да излезе през 2024 г., но да видим.

Liux Anumal Liux