Tesla произведе 4-милионния автомобил

От 3 до 4 милиона само за седем месеца

Пламен Георгиев,
Tesla автовоз

iStock

С лед като й трябваха цели 12 години, за да произведе един милион автомобила, трите гигазавода на Tesla вече бълват със скорост, която определено не дава мира на топ мениджмънта на т. нар. наследствените производители. Техните проблеми ще станат още по-големи след някоя и друга година, когато компанията успее да снижи производствените разходи с 50%, както обяви по време на Investor Day.

След като лансира Model 3, на Tesla бяха нужди 18 месеца, да са произведе 2-милионния си автомобил. До третия достигна след още 11 месеца. А сега компанията се хвали с автомобил $4 000 000. Още по-впечатляващото е, че последният един милион автомобила са произведени са само 7 месеца.

DriveTeslaCanada отбелязва, че настоящият производствен капацитет на марката се равнява на приблизително 142 000 автомобила месечно, а това на 1,7 млн. автомобила годишно.

Да, все още има голям път за изминаване, за да може компанията да постигне годишен производствен капацитет от 20 млн. коли до 2030 г., както преди време бе обещал Мъск. За целта компанията ще се нуждае от 12 Гигазавода. Все още е далеч от тази цифра, но предстои старт на строежа на поредния в Мексико. Освен това компанията планира да инвестира $3,6 млрд. за разширяване на съществуващия гигазавод в Невада, за да може да започне производство на Tesla Semi и батериите 4680.

производство Tesla