Tesla подготвя завода в Шанхай за 1 млн. коли годишно

Американците ще затворят гигазавода частично, за да подготвят производствените мощности за 21 000 коли седмично

Tesla Shanghai Gigafactory

Getty Images

Tesla подготвя частично затваряне на гигазавода в Шанхай за няколко седмици, за да модернизира процеса до степен, която да му позволи да прави по 21 000 автомобила седмично.

Само за справка ще напомним, че Bloomberg изчисли, че в гигазавода във Фриймонт се правят по около 8500 автомобила дневно, а в Шанхай целта е да се постигне блидо 1,5 пъти по-висок капацитет.

Bloomberg съобщава, че модернизацията на мощностите ще започне през юли и трябва да завърши до началото на август. Те ще позволят на завода да произвежда около и над 1 млн. автомобила годишно!

Към момента в завода се правят по около 11 000 автомобила Model Y седмично, но след като заводът отвори на 7 август, капацитетът вече трябва да е 14 000. В момента в него се правят и по около 5500 бройки от Model 3, а от август капацитетът ще е 7700. Ако това се постигне, то говорим за 21 700 бройки седмично. Чисто математически това прави над 1,1 млн. на година.

През май стана ясно, че компанията планира да построи нов завод в близост до Gigafactory 3, който ще добави към съществуващия капацитет още 450 000 коли годишно, като по този начин се превърне в „най-големия експортен автомобилен хъб в света.” Ако Giga 3 започне да прави по 1,1 млн., към които се добавят тези 450 хиляди, то от Шанхай ще излизат (в близко бъдеще) по около 1,5 млн. електромобила годиншно!

Gigafactory Шанхай гигазавод Tesla