Tesla Model Y може да изпревари по продажби Toyota Camry

Анализ твърди, че моделът вероятно ще влезе в Топ 5 по продажби в края на годината

Пламен Георгиев,
Tesla Berlin Model Y

, Getty images

Tesla Model Y

К огато Tesla Model Y се появи на пазара, Илон Мъск обяви, че това ще е най-продаваният модел на компанията за напред. Това бе трудно да се повярва от мнозина, тъй като реално това е раздута версия на Model 3, но и по-скъпа.

Но много скоро думите на Мъск придобиха смисъл и Model Y започна да настига и изпреварва по продажби по-евтиния си донор. Сега е на път да влезе в Топ 5 на най-продаваните автомобили в света.

Според последните изчисления на Bloomberg New Energy Finance (BloombergNEF), Tesla е доставила около 500 000 бройки Model Y до момента през годината. А не беше толкова далеч времето (преди две години на практика), когато Tesla доставяше по половин милион коли за цялата година от гамата си.

Базирайки се на цифрите за продажбите от 2021 г., Model Y вече би влязла в Топ 10. Миналата година Model 3 успя да стигне до №9, не много далеч зад Ford F-150. Най-продаваните модели през миналата година бяха Toyota RAV4 и Toyota Corolla, всеки с по около 1,1 млн. продажби.

BloombergNEF предвижда, че Tesla ще достави около 760 000 бройки Model Y до края на годината. Това би означавало, че моделът ще влезе в Топ 5, изпреварвайки Toyota Camry, която миналата година се е лансирала в тираж от 681 000.

Дори Tesla да не успее да достигне цифрата от 760 000 продажби през 2022 г. на Model Y, това само идва да подскаже какво тепърва може да очакваме от Y и Tesla.

Източник на статията: insideevs.com

Tesla Tesla Model Y