Столична община търси инвеститор за зарядни станции в 8 квартала (видео)

Обявява се конкурс, а площите ще бъдат отдадени под наем за 10 години

,
Георги Георгиев столична община

Facebook, Георги Георгиев

Георги Георгиев (вляво) и Симеон Колев пред Столична община.

С офийската община търси инвеститор, който да вземе под наем площи в осем столична района, да изгради там бързозарядни станции с 21 точки и да ги предостави за ползване от собствениците на електромобили.

Това съобщиха с видеопост във Фейсбук председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и съветникът Симеон Колев пред една от първите станции в София - пред сградата на общината на ул. “Московска”.

Местата, на които ще бъдат разположени станциите, са общински имоти и паркинги в районите “Красно село”, “Триадица”, “Студентски”, “Възраждане”, “Надежда”, “Връбница”, част от паркинга при метростанция „Бели Дунав“ и в район “Младост”.

Ще бъде обявен конкурс.

На последното заседание на Столичния общински съвет взехме решение да бъдат изградени десет зарядни станции със 17 зарядни точки за електрически превозни средства (тук има разминаване с казаното във видеото, бел. ред.). Предложението ни със Стефан Марков и Симеон Колев е за организиране и провеждане на конкурси за отдаване под наем за срок от 10 години на терени, собственост на общински търговски дружества с тази цел.”

Голямата ни цел е да стимулираме и облекчаваме използването на електромобили, за да дишаме по-чист въздух в София, добавя Георгиев.

Той и Колев отчитат, че електрическите коли не са бъдеще, а дори настояще и изреждат предимствата да караш EV в София.

Като оставим настрана тези пропагандни думи, ще следим отблизо какво ще стане с вече практически обявения конкурс и реализирането на идеята. А колкото до предимствата, Георгиев и Колев вероятно са наясно, че би трябвало да се много повече - по примера на други държави в Европа.

зарядни станции Георги Георгиев столичен общински съвет Столична община София