Skoda подготвя електромобил с цена под 20 000 евро

Автомобилът ще е с размерите на Fabia

Мартин Дешев,
Skoda 6 EV teaser

Skoda

Skoda разработва електрически автомобил, който ще е с цена под 20 000 евро. Той ще бъде на пазара до края на това десетилетие, обяви изпълнителният директор на компанията Клаус Целмер по време на автосалона с Мюнхен.

Пред TopGear Целмер казва, че в момента това не е възможно заради цените и сложността на технологиите. С трупането на опит и развитието на технологията обаче, евтините електромобили ще станат възможни.

Една от важните стъпки в тази посока ще бъде през 2025 г. Тогава Skoda ще пусне електромобил, който е със същата платформа като Volkswagen ID.2. Целмер казва, че кодовото име на модела е А0 и целта е цената му да бъде под 25 000 евро.

След това Skoda ще се насочи и към модела с цена под 20 000 евро. Идеята е по размери и екстри да е в класа на Fabia. „Ще бъде кола от начален клас с пространството, безопасността и комфорта, които хората очакват от Skoda. Името Fabia няма да продължи. Имаме друга стратегия“, казва Целмер.

Skoda използва номенклатура, в която имената на всички електрически автомобили започват с E и завършват с Q. Моделът ще бъде представен през втората половина на десетилетието.

Целмер казва, че в момента Fabia е най-лесна за продаване, но отбелязва, че всичко се изменя много по-бързо отпреди. „Трябва да се адаптираш почти всеки месец, не можеш да чакаш за фейслифта“, коментира той. Особено по отношение на инфотеймънт системите. Целмер признава, че това е било слабо място на Skoda и затова тя работи в посока да подобри този аспект.

Skoda коли автомобили електрически автомобил