Skoda атакува с шест електромобила до 2026 г.

Сред тях ще има мъник за 25 хиляди евро, компактен модел, комби и голям 7-местен SUV

,
Skoda 6 EV teaser

Skoda

Skoda обяви плановете си за електрификация на гамата, а те включват шест модела до 2026 г.

Ще се започне с "компактен модел" - Elroq, планиран да бъде пуснат в продажба следващата година. Той се разработва като електрически наследник на Karoq и ще бъде дълъг около 4,5 метра.

2025 г. ще бъде особено натоварена година за Skoda, тъй като чешката марка възнамерява да представи второто поколение Enyaq и Enyaq Coupe заедно с базов EV, което ще се произвежда от SEAT в Испания.

Наричан просто "малкия" за момента, субкомпактният модел ще е с дължина от 4,1 метра и ще предлага товарно пространство като Scala. Най-важното - началната му цена ще е приблизително 25 000 евро.

Сиреч, това е един от моделите във VW Group в тази ценова категория, обещана още преди две години. В нея ще попадат още коли на марката VW, SEAT и Cupra.

Но да се върнем към Skoda. Може би най-интересният от шестте електромобила ще бъде Combi, който трябва да се появи през 2026 г.

 Skoda Vision 7S Concept

Skoda

Skoda Vision 7S Concept

Компанията споменава, че това ще бъде комби, подобно на Octavia, с дължина около 4,7 м. През същата година Space ще се присъедини към гамата като седемместен SUV с "огромно вътрешно пространство” (4,9 м дължина). Семейният триредов автомобил беше визуализиран като концепцията Vision 7S през 2022 г.

Volkswagen Group ще инвестира 5,6 милиарда евро до 2027 г. в тези шест автомобила, а те трябва да излязат с новия дизайнерски език на марката Modern Solid. Skoda иска продажбите на електромобили да представляват 70 процента от общите годишни до края на десетилетието.

Покрай всичко това Skoda споменава следващото поколение лифтбек и комби Superb заедно с Kodiaq, които ще бъдат представени тази есен и ще предлагат plug-in хибридни задвижвания. Версиите с ДВГ ще бъдат задвижвани от "най-модерните бензинови и дизелови двигатели" на марката.

Skoda Vision 7S Concept Skoda Scala Volkswagen Group Skoda