Шефът на BMW: Tesla може да загуби лидерството си

Пламен Георгиев,
Оливер Ципсе

, BMW

Оливер Ципсе

О ливер Ципсе, който оглавява BMW, предвижда край на доминацията на Tesla, тъй като традиционните автомобилни производители подготвят цели гами от електрически автомобили.

През миналата година компанията достави почти 500 000 автомобила, което представлява ръст от 36% спрямо 2019 г. Този ръст дойде на фона на ширещата се световна пандемия, а резултатът бе главоломен ръст на акциите на Tesla.

Но изпълнителният директор на BMW е на мнение, че досегашната господстваща позиция на американската компания е сериозно застрашена.

“Няма да е лесно за Tesla да продължи със същата скорост, защото останалата част от индустрията се предвижва напред с висока скорост” заяви Ципсе по време на техническата конференция DLD All Stars.

Daimler обмисля по-ранно спиране на колите с ДВГ

Прогнозата на шефа на баварците съвпада с един от най-резките падове на акциите на Tеsla, след като тя бе вписана в индекса S&P 500 през миналия ноември. Миналият вторник акциите на компанията паднаха с 18%.

Но подобни изказвания на топ мениджъри са нещо много рядко, но това е ясно отражение на самоувереността, която традиционните производители придобиха, изливайки милиарди в електрификация на гамите си. Скоро BMW ще добави електрически версии на X1, 5 Series и 7 Series.

BMW ще удвои продажбите на електромобили през 2021 г.

Миналият месец Tesla заяви, че очаква да увеличава доставките с по 50% на годишна база. Но Volkswagen AG също не спи, дори напротив. Именно компанията от Волфсург е тази, която би могла най-бързо да настигне (а защо не и да изпревари) Tesla по обем на продажбите. През миналата година данните на Jato Dynamics казват, че VW изпревари Tesla в Европа, но едва ли това е целта. Наскоро германската компания заяви, че планира да въведе трета смяна в завода си в Цвикау където се произвеждат ID.3 и ID.4. Дневният капацитет на двата модела е 800 бройки, но от лятото, когато заработи третата смяна той ще достигне 1400 електромобила дневно.

Пълен провал за Tesla при независими тестове за пробег

Tesla обаче има своите скрити козове. Един от тях ще е Model Y, който ще започне да се произвежда в завода на марката край Берлин около средата на тази година. Също така компанията планира да стъпи на индийския пазар, както и да извади „народен” електромобил за $25 000, но той все още е на около три години от реализацията си.

Синтетичното гориво е спасение за ДВГ

Уникален дизайн и параметри за електрическия Hyundai Ioniq 5

Американци класираха най-надеждните автомобили

Източник на статията: Vesti.bg

Tesla електромобили BMW Оливер Ципсе