Американци класираха най-надеждните автомобили

Пламен Георгиев,
Lexus RX 2020

Lexus

Lexus RX 2020

К онсултантската агенция J.D. Power публикува данните от ежегодното си проучване сред собственици на автомобили, чиято цел е да класира най-надеждните автомобили на възраст до три години. Лидери са Lexus и Porsche, но като че ли най-интересно е третото място на KIA. На противоположния полюс са Land Rover, Alfa Romeo и Jaguar, които показват най-много дефекти. Рейтингът е съставен на база проучване сред 33 000 респонденти в САЩ.

Методиката на J.D. Power е много проста: агенцията анкетира собствениците на 32 марки автомобили на 3-годишна възраст, като измерва броя проблеми на 100 автомобила за последните 12 месеца експлоатация. Предвид се взимат всички видове оплаквани – от сервизни проблеми, влияещи на безопасността на движение по пътищата, до проблеми с мултимедийта.

Лидер в рейтинга на J.D. Power през 2020 г. стана Lexus, който отчита 81 проблеми на 100 автомобила. Второто място е за Porsche (86), а третата позиция – за масовия производител KIA, който има по 97 проблема на 100 автомобила.

J.D. Power

Lexus е лидер в тази класация за девети път през последните десет години, така че този успех е повече от очакван и закономерен. Също закономерно е и класирането при аутсайдерите, където отново моделите на Jaguar Land Rover и Alfa Romeo са показали най-много проблеми. Последният в класирането Land Rover отчита 244 проблема на 100 автомобила при средно за индустрията 121 проблема.

Любопитно е положението на Volkswagen, който пада стремглаво в подреждането. През 2019 г. той е на шеста позиция, докато в последното издание на рейтинга е една на 28-а позиция, като по-зле се представят само споменатите три марки и Chrysler.

Най-надеждният модел в класацията е Porsche 911, но подобно отличие на спортния автомобил не е нещо ново.

В рейтинга на агенцията за пръв път се появява и името на Tesla, но тя не влиза в официалната статистика. Причината е, че Tesla не разрешава на J.D Power да прави своето проучване в 15 щата, като данните агенцията е събрала на база респонденти в 35 щата. От техните отговори се вижда, че Tesla показва 176 проблема на 100 автомобила, който резултат я поставя на четвърта позиция сред аутсайдерите по надеждност.

Ford става изцяло електрическа марка в Европа

Треска за паладий и родий: катализаторите като източник на печалба

Audi: бъдещите е-коли ще са с по-малък пробег

Източник на статията: Vesti.bg

Lexus J.D. Power класация за надеждност надеждност