Първите три електромобила по улиците на София

Единият от трите електромобила

, Георги Димитров, Vesti.bg

Единият от трите електромобила

Три електромобила вече се движат по улиците на София.

Днес на официална церемония столичният кмет Йорданка Фандъкова, икономическият министър Трайчо Трайков и Стоян Желев, изпълнителен директор на "София Франс Ауто", връчиха ключовете на собствениците на първите три Peugeot iOn в България.

"През 2011 г. електрическите превозни средства слязоха от страниците на изданията за екзотични бъдещи технологии и тръгнаха по пътищата на България. Разнообразието от конкретно избрани технологии, стандарти и бизнес-модели води до един и същ резултат: въздухът в градовете става по-чист и шумът по улиците намалява", коментира Камен Василев, представител на Българската асоциация електрически превозни средства.

Литиево-йонната батерия и оптимизираното й възстановяване, както при намаляване на скоростта, така и при спиране, позволяват постигане на пробег от 150 км без зареждане.

Според специалистите това е повече от достатъчно, тъй като 90% от пътуванията, които потребителите правят ежедневно са с дължина под 60 км.

Пълното зареждане на батерията се извършва за 6 часа в стандартен контакт, в домашната електрическа мрежа.

Бързото презареждане - до 50% за 15 минути и до 80% за 30 минути, става чрез специално зарядно устройство.

100% електрическият iOn съчетава забележително съотношение вътрешни/външни размери, отлична маневреност, високо ниво на сигурност с комфорт и богато оборудване.

Към тези качества се добавят предимствата на електрическата енергия, невероятната безшумност, липсата на вредни емисии и лекотата, с която iOn се управлява.

Всички iOn разполагат с богато серийно оборудване: алуминиеви джанти, сервоволан, светлини за мъгла, автоматично включване на светлините, дневни светлини, централно заключване с дистанционно управление, борд компютър, климатик, радио CD съвместимо с МР3 и Bluetooth - с USB порт, електро управляеми стъкла, предни и задни, регулиране на седалката на водача във височина, регулиране на наклона на облегалките и сгъване на задните седалки.

Собственици на трите електромобила са зелените компании Argent, Societe Generale Експресбанк и GLOBUL.

"Като един от първите собственици на 100% електрически автомобил "iOn" с марката "Пежо", ние правим следващата голяма крачка и даваме своя принос в битката за ясно небе и чиста природа. Надяваме се, че много от нашите колеги от рекламния и медийния бизнес, които имат финансови възможности и желание да притежават подобен автомобил, скоро ще последват нашия пример", заяви Владимир Денев, изпълнителен директор на Рекламна агенция Аргент.

"Гордеем се, че GLOBUL е сред първите ползватели на електромобил от подобен клас в България. Това е поредното потвърждение за последователността, с която ние изпълняваме своята стратегия GLOBUL Green за намаляване на въздействието от нашата дейност върху околната среда и за пестене на енергия и ресурси. Надяваме се, в близко бъдеще повече компании да последват нашия пример", сподели по време на церемонията Ясен Гуев от компанията.

Източник на статията: Vesti.bg

София електромобили