Подготвя ли Subaru електрически WRX STi

Ще е нужно търпение преди да го видим

Мартин Дешев,
Subaru WRX Limited

, Subaru

Сегашното Subaru WRX е без топ STi версия.

Е лектрификацията на всички автомобили изглежда неизбежна. Това включва и спортните модели, включително някои легенди като Subaru WRX STI.

Според информация на MotorTrend Subaru действително може да подготвя електрическа версия на спортния си модел. От 2021 г. Subaru предлага WRX на пазара, но няма STi модел. Аргументът беше, че регулациите са твърде строги и не оправдават усилията да се предложи нещо подобно на пазара, което е с кратко бъдеще.

Това обаче не означава, че Subaru съвсем са „отписали“ топ версия на WRX. Компанията вече е регистрирала като търговска марка в Германия името STe. Това провокира сериозни спекулации, че следващата версия ще е хибридна или напълно електрическа. Според други слухове името STe първо ще се използва за други модели, предимно в състезателната дивизия на Subaru.

През годините STi се позиционира като топ версията на Subaru във всички отношения. Очакванията са, че най-вероятно компанията ще се насочи към изцяло електрическа версия, особено като се има предвид, че други производители вече имат подобни предложения в сходен сегмент.

Ще трябва да се въоръжим с търпение преди да видим модела. Най-вероятно той няма да се появи на пазара преди края на 2026 г. или дори през 2027 г. Това също подсказва, че компанията предпочита да „прескочи“ хибрида и да се насочи директно към изцяло електрически модел. Очаквано, Subaru не коментира темата засега.

електрически автомобил автомобили коли Subaru