Nissan готви раздяла с Leaf

В най-добрия случай производството му ще продължи до 2025 г.

Nissan Leaf 2022

, Nissan

Nissan Leaf през 2022 г.

И зглежда, че Nissan ще прати в музея си автомобил, който е от огромна важност не само за японската марка, а и за цялата промишленост. Още повече имайки предвид посоката, в която тя върви.

Става въпрос за Leaf - първият изцяло електрически компактен масов модел, представен още през 2010 г. Твърдението за пращането му в пенсия е на престижна медия като Automotive News, която се позовава на анонимен източник.

Leaf се произвежда в три завода: в Япония, в САЩ и в Обединеното кралство. Очаквало се то да приключи до средата на десетилетието, казва източникът. Това означава в най-добрият случай още 3 години.

Няма проект от следващо поколение на Leaf в плановете на Nissan, а по-скоро изцяло нов заместващ модел, може би кросоувър.

В случая със завода в Съндърланд, Великобритания вече знаем, че е заложен нов електрически кросоувър, базиран на платформата CMF-EV. Той ще се произвежда вместо Leaf от 2025 г. (приблизително).

Nissan започна рано и инвестира в изцяло електрически автомобили, включително в три завода и в свое производство на батерии (чрез съвместно предприятие с NEC).

Брандът се отказа от някои от плановете си за допълнителните модели на Leaf. До 2030 г. марката планира да разшири гамата си до 15 изцяло електрически автомобила (23 електрифицирани).

Automotive news

Nissan Nissan Leaf електрически автомобил Япония Съндърланд