“Няма да повярвате какъв звук създаваме. Брилянтен и шокиращ”

Бъдещият електрически Dodge ще звучи така, както (не) се очаква. Че и повече

Dodge Charger SRT Hellcat

Dodge

Dodge Charger SRT Hellcat

С ред акцентите на изминаващата седмица в автомобилния бизнес беше пресконференцията на боса на концерна Stellantis Карлос Тавареш. Тя бе съпроводена с обширна презентация за плановете на компанията, събрала някои от най-големите европейски марки, че и цели четири американски.

Чухме много за плановете за всички тях. Електрическо настояще и бъдеще - то е ясно. И нещо, което по обясними причини не беше на преден план, но събуди любопитство. То касае щатските марки.

В Stellantis работят по звук като за muscle car (“масъл кар”), който обаче ще излиза от… електрически автомобил. Конкретно - нов Dodge, на който е поставена табела “2024 г.”, а концепция ще видим към края на настоящата.

Разбира се, това не е първият случай, в който EV ще звучи като автентичен ДВГ просто за ефект. Но Тавареш - с присъщото си дар слово, придаде съспенс на новината. А и нали това е едно оплакванията на някои хора като оправдание защо не прегръщат електрическата алтернатива - липсата на типичния шум, катедралната атмосфера в EV.

Работим по звук, какъвто няма да повярвате, че може да има, рече Тавареш, цитиран от Automotive news. - Нещо брилянтно и шокиращо. Първо създадоха звук, а сега работят по това да бъде по-шумен и мощен, за да бъде функция на начина, по който използвате автомобила.”

Твърди се, че този звук ще излиза от EV “масъл кар”, вдъхновен от легендарния Charger от 1968 г. Звучи интересно. А още по-интересно е, че ще се предлага и в Европа.

Шефът на Dodge Тим Кунискис добавя, че това не значи, че сегашните Charger и Challenger ще отидат в музея. Те ще останат “още известно време” с двигатели с вътрешно горене. Причината за това е, че в Америка границата за пенсиониране на ДВГ е по-далечна от 2030 г.

А Dodge ще има нов модел с “плъг-ин” хибрид още тази година - кросоувър, близък до наскоро показания Alfa Romeo Tonale. Това, разбира се, ще засегне Jeep и Chrysler. Grand Cherokee 4xe идва в Европа като “плъг-ин”, а марката Chrysler ще бъде изцяло пребрандирана и реновирана, защото е емоционална, както се изрази Тавареш.

Automotive news

масъл кари звук Карлос Тавареш Stеllantis Dodge Challenger SRT Hellcat by Vilner Garage