Напук на кризата с чипове: рекордни продажби за Tesla

Пламен Георгиев,
Tesla електромобили

Getty Images/Guliver

Н едостигът на чипове буквално изяжда милиони продажби и милиарди приходи от автомобилните компании, но този недостиг се усеща по различен начин от различните компании. Явно доставчиците на дефицитната стока гледат с друго око, когато подписват с Tesla, доказателство за което е рекордното тримесечие, което отчете компанията. През последните три месеца Tesla е реализирала 241 300 продажби, подобрявайки предишния си рекорд, записан през второто тримесечие на годината (201 250 доставки). Цифрите казват, че Tesla е реализирала с над 102 000 продажби повече спрямо третото тримесечие на 2020 г. През последните три месеца Tesla е произвела 237 823 автомобила.

По този начин Tesla става единственият автомобилен производител в света, който е успял да увеличи доставките си през последните три месеца. Това говори повече от красноречиво за силата на марката Tesla, когато се подписват и изпълняват договори. На този фон всички марки на General Motors са реализирали продажби в обем от 446 997 за същия период, което е с 33% по-малко спрямо 2020 г.

Дефицитът на микрочипове ще донесе стотици милиарди загуби

Миналата седмица писахме за негативните ефекти, които оказва недостигът на полупроводници на автомобилната индустрия. Експерти изчисляват, че в края на годината тя може да донесе около $210 млрд. загуби от невъзможността да се доставят между 7 и 9 млн. автомобили.

До края на годината се очаква да стартира производството на Model Y в гигазаводите в Тексас и Берлин, което да помогне на Tesla да завърши тази година с над 1 млн. доставени автомобила до крайните клиенти.

Илон Мъск е от хората, който смята, че недостигът на чипове е краткосрочен проблем, който скоро ще бъде решен. Анализатори не очакват той да бъде решен до края на годината. Boston Consulting Group смята, че доставките започват постепенно да се възобновяват, но на търсенето на чипове ще бъде отговорено не по-рано от втората половина на 2022 г.

Най-бързата зарядна станция в света „пълни” за 15 минути

Инженерен гений: иновативната E-TECH трансмисия на Renault е направена първо от LEGO

Peugeot 308 те пренася в „изгубения рай” (тест драйв)

Източник на статията: Vesti.bg

електромобили Тесла Tesla