Легендата Ford Capri се завърна като електрически SUV-купе

И производството му започва до няколко седмици

ford capri

Ford

С лед 38 години отсъствие легендарният Ford Capri се завръща по пътищата. Той е пораснал и следва новите тенденции в света на автомобилите. Затова е по-голям, по-дързък и електрически. И въвежда нова категория – SUV-седан.

Ford залага на атрактивен дизайн, който да привлече вниманието, а това, което ще задържи клиента, е усещането на колата и производителността. Компанията описва новия Capri като „семейно спортно купе, което ще инжектира малко душа в света на EV“.

Capri ще може да изминава до 627 км. с едно зареждане на батерията, но въпреки това запазва 572 литра място в багажника. Има място за петима пътници, като интериорът следва по-изчистения и минималистичен стил, макар че това не означава, че няма голям инфотеймънт дисплей и втори екран за арматурното табло.

В дизайна са използвани елементи от оригиналния Capri, като Ford се е постарал да запази и „бунтовническия“ дух на колата. Включително и спрямо тенденциите на пазара, като ще предлага по-богато стандартно оборудване, например масаж за седалката на шофьора, плъзгащ се сензорен дисплей, който дава място за съхранение на вещи и др. Нова е и системата SYNC Move, която позволява промяна на позицията на дисплея, който е 14,6-инчов. Има и обновена операционна система, която дава повече опции за персонализация на интерфейса, като се поддържа гласов контрол, както и Android Auto и Apple CarPlay.

И двете предни седалки и дори воланът са стандартно с подгрев. Безключовият достъп и двузонов климатик също са част от списъка с оборудването. Ще се предлага и Capri Premium версия, в която има още 10-цветно амбиентно осветление, B&O система с 10 говорителя, отваряне на багажника с жест и др.

На разположение са и множество нови технологии. Сред тях са автоматична смяна на лентите на движение при пускане на мигач, като разбира се колата ще се съобрази кога да се престрои, за да не пречи на другите участници в движението. Ще има и предупреждение за наближаващи велосипедисти при отваряне на някоя от вратите отвътре. Оборудването включва 12 сензора, 5 камери и 3 радара за 360-градусов мониторинг около автомобила.

Capri ще се предлага с избор от 19-, 20- и 21-цолови джанти. Цветовете на екстериора ще са предимно по-ярки, които да подчертават бунтовническия дух. Разбира се, за почитателите на традицията, ще има и по-дискретни цветове.

За задвижването има избор от две системи. Едната е само със „задно“, като развива 286 к.с. и осигурява 627 км. пробег. Ускорението до 100 км/ч е за 6,4 секунди. Поддържа 135kW презареждане за 28 мин. до 80%.

Втората версия е със задвижване на 4-те колела и развива 340 к.с. Ускорението до 100км/ч за нея е 5,3 секунди, а времето за зареждане – 26 мин., защото поддържа 185kW. SYNC Move ще може да помага за оптимизиране на зареждането, подготовка на колата преди тръгване и др.

Ford не споделя цените на новия Capri засега. Няма да се налага да чакаме много, тъй като производството на колата започва до няколко седмици и ще е на пазара в близките месеци.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Ford