Как предпазните колани в EV могат да увеличат пробега им с 15%

Още една причина защо е добре да слагаме коланите

предпазен колан

ZF

И зползването на предпазните колани в автомобилите е задължително по закон и трябва да бъде така. Въпреки очевидната причина защо са важен елемент за безопасност, много хора продължават да отказват да ги слагат, най-често защото им е „неудобно“.

Проучването на компанията ZF може да промени мнението им. ZF е един от големите производители и доставчици на предпазни колани и друго подобно оборудване за автомобилна безопасност. Тя е анализирала ползите от това да се носи предпазен колан в електрически автомобил и как това ще увеличи пробега му.

Оказва се, че той може да бъде с 15% повече. Уловката – коланът трябва да е с вграден подгрев. Това всъщност става все по-популярна екстра, особено в електромобилите. Внедряването на тънки нишки с нагревател в коланите позволяват те да затоплят телата на пътниците и в комбинация със седалки с подгрев, могат да намалят осезаемо нуждата от използване на парното на колата на по-висока температура.

Този тип отопление изисква по-малко енергия и е по-ефикасен за постигане на комфортна температура за пътниците. Така се пести електричество и се намалява натоварването върху батерията, което се отразява в солидно увеличение на пробега през студените месеци.

ZF казва, че разработеният от нея колан с подгрев е малко по-дебел от стандартния, но не пречи на комфорта или останалото оборудване и може лесно да се внедри в автомобилите. Не се налагат никакви промени в другите компоненти на системата за коланите и те работят по идентичен начин, просто се затоплят.

Този тип колани имат и предимство от гледна точка на сигурността. Няма нужда да се носи яке или други обемисти дрехи в колата, което позволява на колана да прилегне по-добре по тялото и ще повиши неговата ефективност в случай на инцидент.

Източник на статията: MotorAuthority

коли автомобили EV електрически автомобил електромобили колани