Как електрическият наследник на Saab беше поставен в режим на хибернация (видео)

NEVS продава проекта Emily GT, твърди, че пробегът му е над 1000 км

Валентин Маринов,
NEVS Emily GT

NEVS

NEVS, компанията за електрически автомобили, родена от пепелта на Saab преди повече от десетилетие, показа разработвания си модел, който китайските му собственици поставиха в „режим на хибернация“.

Много жалко, защото се твърди, че Emily GT може да измине повече от 1000 км между зареждания, благодарение на огромна батерия от 175 кВч. Бяха планирани и варианти с капацитети от 140 кВч и 105 кВч, както и 11 кВ безжично зареждане чрез подложка, свързана към фиксиран хъб.

Колата разчиташе на четири електромотора, монтирани в колелата, всеки със 121 к.с., или общо 484 к.с. Всеки мотор поставя задвижващ блок между алуминиевото колело и спирачния диск, като дава по-фин контрол на вектора на въртящия момент. До такава степен, че колата е можела да завие без да използва волана, твърди NEVS.

Възможностите за векторизиране на въртящия момент са фантастични. Целият въртящ момент може да се контролира. Това е като преминаване от ски за слалом към карвинг, коментира програмният директор на проекта и бивш инженер на Saab Питър Дал пред шведското издание Carup. - А двигателите на колелата гарантират, че всички луфтове са елиминирани, което води до невероятно директно и солидно усещане.”

Беше планиран и спортен вариант на Emily - с мощност от около 660 к.с. Колкото до дизайна, той приличаше на Saab 9-3 и Saab 9-5.

Evergrande Group, собственикът на NEVS, първоначално одобри 20 прототипа. Въпреки това гигантът започва да среща финансови затруднения в началото на пандемията и в крайна сметка бяха направени само шест.

За да се стигне дотам, че през миналия месец проектът бе спрян. Или “поставен в хибернация”, както се изразява NEVS. Не е осигурен инвеститор. От 340 служители на шведската фирма са съкратени 320.

Polestar подписа договор за наем за част от завода на NEVS, преди това дом на Saab. Брандът ще използва съоръжението като база за научноизследователска и развойна дейност за своите бъдещи електромобили.

В същото време новият изпълнителен директор на NEVS Нина Селандер вече търси купувач за проекта Emily и насърчава заинтересовани страни да се свържат с нея.

Според него прототипите са напълно годни за управление, с изключение на това, че липсват въздушни възглавници и спирачни системи.

Emily GT NEVS Sango Saab Evergrande