И Саудитска Арабия ще прави електромобили

В проекта Ceer участва и тайванският гигант Foxtron, който има свой в родината си

,
Саудитска Арабия Рияд

iStock

С аудитска Арабия също влиза във все по-примамващия бизнес с електромобили, създавайки собствена марка, наречена Ceer.

Новината съобщи лично престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който с управлявания от него Публичен инвестиционен фонд ще финансира начинанието, информира местната агенция СПА, цитирана от БТА.

Предвижда се електромобилите на марката да бъдат налични на пазара през 2025 г. Компанията ще проектира, произвежда и продава широка гама превозни средства за потребителите в Саудитска Арабия и арабския свят. Включително седани и спортни коли, се казва в съобщението.

Очаква се новият автомобилен производител да привлече над 150 милиона щатски долара преки чуждестранни инвестиции и да създаде до 30 000 преки и непреки работни места.

Предвижда се и компанията да допринесе с 8 милиарда долара за брутния вътрешен продукт на Саудитска Арабия до 2034 година.

В Ceer участва тайванския технологичният гигант Foxconn, който ще направи платформата за електромобилите. Производителят на iPhone има свой EV проект в страната си, наречен Foxtron. Той вече представи модели, дизайнът на които е дело на Pininfarina.

Консорциумът закупи и бивши завод на General Mototrs в щата Охайо.

В информацията за Ceer се посочва, че марката ще използва технологии от BMW.

Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е сред най-големите суверенни фондове в света с активи от 620 милиарда долара. Той вече нашумя във всевъзможни проекти в няколко сфери.

Наскоро се сдоби с дял в Aston Martin. През миналата година взе мажоритарният дял във футболния “Нюкасъл”.

Саудитска Арабия Публичен инвестиционен фонд Foxconn Ceer Мохамед бин Салман