Hyundai счупи рекорда за пробег с водороден автомобил

Пламен Георгиев,
Hyundai Nexo

, Hyundai

Hyundai Nexo

И ма много причини, заради които електромобилите все още не са толкова привлекателни, колкото са конвенционалните модели. Една от причините е ограниченият пробег. Зарядната инфраструктура и времето за зареждане са други два, а покупката на автомобил с горивни клетки, както сами може да предположите, предполага дори още по-големи проблеми.

Водородът все още трябва да измине много дълъг път, докато може да се противопостави на е-колите като равен, но Hyundai явно не се притеснява и влага сериозни усилия в тази посока. Nexo е едно от най-добрите предложения в сегмента в момента, за което подсказва и фактът, че кросоувърът, отделящ чиста вода при работата си, е рекордьор в частта автономен пробег.

Стратегията за успех на Hyundai: водород и ток за 35 млрд. евро

Бертран Пикард измина 778 км с един резервоар във Франция. Той потегля от водородната зарядна станция в Сарегман и завършва пътуването си пред Musee de l'Air et de l'Espace в Ле Бурже. Този пробег е много по-голям от пробега, даван по циклите WLTP и EPA (в САЩ). В края на пътуването на борд компютъра е бил изписан оставащ пробег от 49 км.

Ако такъв пробег извърши подобен автомобил с двигател с вътрешно горене, отделеното количество емисии СО2 би бил 111,2 кг.

„Докато някои се съмняват в приложимостта на водорода в автомобила на бъдещето, ние в Hyundai вярваме в него от 1998 г.”, заявява управляващият директор на Hyundai във Франция. Това поставя два логични въпроса: каква е цената на Nexo и къде може да се зарежда?

Nexo FCV започва от 75 600 евро (!), като в момента има не повече от 20 станции в мрежата на Hexagon. Hyundai of North America предлага като бонус безплатно гориво за 3 години или $13 000, като подобна е офертата за всеки Nexo, закупен във Франция.

Китай заменя субсидиите с квоти за е-коли

Мечтата на диктатора

GM и LG Chem правят мегазавод за батерии с капацитет 30GWh

Източник на статията: Vesti.bg

Hyundai Nexo водород горивни клетки е-коли електромобили Hyundai