Гръцки остров става тестов полигон за градовете на бъдещето

Целта е Астипалея да стане въглеродно неутрален остров

Volkswagen Астипалея

Volkswagen

И деята да живеем в града, но в същото време да се радваме на ползите на селския живот – особено на чистия въздух – може да стане реалност в бъдеще. Целта е хората да започнат да живеят в симбиоза за технологията и природата.

На първо време опит да се постигне това правят Volkswagen и гръцкото правителство с проекта Smart & Sustainable Island. Той започна през 2021 г., когато властите на остров Астипалея получиха електрически автомобили. Целта е до 2026 г. островът да стане интелигентен и устойчив, с нова енергийна система.

Ако този проект успее, в бъдеще вероятно ще бъдат направени опити да се пренесе този опит и в някои градове, където ще е далеч по-трудно, защото тук населението е много малко: 1300 местни и около 36 000 туристи годишно. Но все пак трябва да се почне от някъде.

Но нека първо кажем каква е дефиницията за интелигентни устойчиви градове. Тя е разработена от United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) и International Telecommunications Union (ITU). Гласи: интелигентен устойчив град е иновативен град, който използва ICT и други средства, за да подобри качеството на живот, ефикасността на градските дейности, услуги и конкурентност, като в същото време гарантира, че отговаря не всички нужди на настоящите и бъдещите поколения по отношение на икономическите, социалните, екологичните и културните аспекти на живот.”

Казано най-просто: всичко трябва да работи в хармония, без да вреди едно на друго.

Сега Volkswagen и гръцкото правителство лансират новата услуга за споделена мобилност ASTYBUS и услугата за споделяне на автомобили astyGO, като се използват само електрически автомобили.

Тъй като целта е на острова да се разгърне само електрическа мобилност, той ще се нуждае от нова инфраструктура. До 2023 г. правителството ще построи нов соларен парк, който ще генерира около 3 мегавата зелена енергия. Новата система ще покрива 80% от нуждите до 2026 г. – включително 1000 електромобили, които по това време ще оперират на острова. Така въглеродните емисии ще се намалят с около 50%.

До 2025 г. Volkswagen се стреми да намали СО2-отпечатъка на леките- и лекотоварните си модели по цялата верига с 30% спрямо нивата от2015 г.

градове на бъдещето Астипалея гръцки остров Volkswagen