Ford Fiesta може да се завърне благодарение на… Volkswagen

Потенциален нов модел на хечбека ще бъде електрически

Мартин Дешев,
Ford Fiesta ST

, Ford

Ford Fiesta ST

Н а 7-ми юли т.г. беше произведена последната Ford Fiesta. Моделът беше на пазара 47 години и имаше седем поколения, но беше прекратен.

И макар Ford да няма намерение да връща модела с традиционен двигател, бъдещето на Fiesta може да е електрическо. Това намеква шефът на европейския клон на Ford Мартин Сандер в интервю за Automotive News Europe, цитиран от Autocar.

Това може да стане факт, благодарение на партньорството с Volkswagen. Сандер казва, че в момента двете компании имат „много конструктивна и положителна съвместна работа и може да обмисляме възможности да минем на друго ниво“. Една от общите дейности  е нов електрически SUV, който ще използва MEB платформата на VW.

Именно тя може да се окаже и причината за завръщане на Fiesta, но вече като изцяло електрически модел. Окончателното решение все още не е взето. Пред Autocar Сандер допълва, че без платформата на VW, Ford няма да има възможност да продава масов електрически автомобил в Европа в момента.

Паралелно Ford работи и по своя архитектура за електромобили. Тя се разработва в Европа.

Попитан дали VW ще сподели своята MEB Entry архитектура с други производители, шефът на концертна Томас Шафер казва, че е възможно, но няма конкретни решения.

За момента и Ford не бърза. Сандер казва, че „трябва да сме разумни с нашите избори и решения къде да инвестираме пари, за да получим добри резултати“.

електрически автомобил автомобили коли Volkswagen Ford