Ford ще прави по 250 000 е-коли годишно в новия си завод в Германия

Инвестицията в него е $2 млрд., ще започнат с Explorer, а пълният капацитет трябва да бъде постигнат през 2026 г.

Ford завод поточна линия Кьолн

Ford

З аводът на Ford в Кьолн оперира от 1930 г., но вчера компанията го откри наново след пълната му трансформация, за която компанията наля $2 млрд. Резултатът е, че това е първият въглеродно-неутрален завод на Ford в света. Той ще е фокусиран единствено върху производството на електромобили, като ще започне с европейския Explorer.

Този завод ще е един от най-ефикасните и екоцелесъобразни в цялата индустрия,” заяви Бил Форд, Изпълнителен директор на Ford.

Новият Cologne Electric Vehicle Center е разположен в историческия завод на Ford в Ниел (Niehl). Този завод, открит през 1930 г., е произвел над 18 млн. автомобила, сред които Model A, Capri, Fiesta и др.

Вложената инвестиция от $2 млрд. в разгърнатия върху 125 хектара завод дава резултат в нова поточна линия, сграда за асемблиране на батерии и най-модерните инструменти и оборудване.

Очакванията на Ford са, че до края на 2026 г. въпросният Cologne Electric Vehicle Center ще постигне и надхвърли годишен капацитет от 250 000 електромобила. Освен базирания на Volkswagen модел Esplorer, в близко бъдеще американците ще добавят „спортен кросоувър”.

Освен че го определят като „нова ера за Ford в Европа”, заводът ще използва нови свързани машини, които да помагат на работниците и да правят по-ефикасни автомобили.

Ford е подписал споразумения с доставчиците си, за да гарантира, че цялата енергия за завода ще е въглеродно-неутрална. Топлинната енергия ще се доставя от инсталация за изгаряне на отпадъци, възобновяемото електричество ще се произвежда от сертифициран възобновяем биометан и всички оставащи въглеродни емисии, които не могат да бъдат избегнати, ще бъдат компенсирани.

Cologne Electric Vehicle Center електромибили Кьолн завод Ford