Електрическият Opel Rocks-e може да се кара с книжка за мотопед

Пламен Георгиев,
Opel Rocks e

Opel

В Германия новият модел (който реално представлява ребрандиран Citroen Ami) ще може да се управлява от младежи на възраст от 15 г. с шофьорска книжка АМ (двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 км/ч). Началната цена за Opel Rocks-e в Германия ще бъде по-ниска, в сравнение с този за малка кола, а месечните разходи за лизинг ще бъдат подобни на тези за разход за местен обществен транспорт. Rocks-e ще бъде на разположение за поръчка онлайн или директно при избрани дилъри на Opel от есента на тази година в Германия и на останалите пазари - през 2022 г.

Opel

Opel Rocks-e само 2,41 м дълъг и 1,39 м широк (без външни огледала) и тежи само 471 килограма (вкл. батерията), което означава, че официално е класифициран като леко моторно превозно средство. В Германия на тийнейджъри навършили 15 г. е позволено да шофират с шофьорска книжка клас AM. Това е валидно от 2021 г. и се прилага в цялата страна.

Opel

Моделът предлага пробег до 75 км с едно зареждане според WLTP2, който може да бъде изминат със скорост до 45 км/ч. Това го прави идеален за ежедневния градски трафик. Батерията от 5,5 kWh на Opel Rocks-e може да се презареди напълно за около 3,5 часа чрез използването на всеки стандартен домакински контакт с помощта на придружаващият кабел за зареждане с дължина три метра. Opel предлага адаптер за зареждане на обществена станция за зареждане.

Opel

Двете седалки в купето са разположени една спрямо друга, така че пътникът отпред да има удобно място за краката и водачът да може да премести седалката си по дължина. Мястото за глава е достатъчно, дори за хора с височина над 1,90 м. Освен това, въпреки компактните си размери, новият Rocks-e предлага обем на багажа до 63 литра в мястото за крака на пътниците.

Rocks-e се предлага в три отличителни линии на оборудване: като Opel Rocks-e, Opel Rocks-e „Klub“ и Opel Rocks-e „TeKno“.

Скритата заплаха от прехода към електромобили

MINI Countryman JCW отваря всички сетива (тест драйв)

Искаш и можеш да купиш нова кола, но друг път: Toyota съкращава производството си с 40%

Източник на статията: Vesti.bg

електромобили Opel Rocks-e Opel