Ела, изгрей: първият електромобил на Lexus излиза малко преди Великден

Той дели една платформа с компактни модели на Toyota и Subaru

Lexus RZ 450e

Lexus

Така изглежда серийният Lexus RZ 450e.

Д ните непосредствено преди православния Великден се очертават като много интересни с поредица от вълнуващи и знакови премиери.

Една от тях е на първия изцяло електрически (BEV) автомобил на Lexus - RZ 450e. Японският бранд обяви днес, че той ще бъде показан на 20 април от 13 часа наше време.

Концепцията на този автомобил беше показана в края на миналата година, когато Toyota обяви глобалната си електрическа експанзия, включваща 15 автомобила в следващите няколко години.

Радостното е, че поне това, което виждаме на официалната снимка, не се различава много от прототипа.

Което е добре. А не е изненада, че този компактен кросоувър дели една платформа със Subaru Solterra и Toyota bZ4X. И се очертава да съперничи люто на Audi Q4 E-tron.

Някои вече го определят като “пърформанс SUV” и бъдете сигурни, той ще е точно това.

Може да се каже, че отпред прилича на другите си два японски събратя, но не и задницата (съдейки по фотосите на концепцията), която е доста по-радикална.

Lexus

От Lexus винаги са заявявали, че новите им модели - все повече електрически, ще продължават да се придържат към ценностите на марката. Когато говорим за “пърформанс” автомобили, спортната тръпка е на първо място заедно с индивидуалното усещане, лукса, високото качество на материалите. И високите технологии, разбира се.

Като заговорихме за последното, RZ ще е с вариативно двойно предаване - задно или 4х4, като системата Direct4 ще отговаря за това според пътните условия и начина ви на шофиране.

Електромоторите вероятно ще са два.

Чакаме не само Великден, а и дните преди него.

Lexus

Toyota GR Corolla Lexus RZ 450e Lexus RZ 450e