Две трети от шофьорите биха минали на електрички, но две неща ги спират

Ситуацията е „искаме, ама по-натам“.

Мартин Дешев,
Зареждане електромобил Швеция EV

iStock

О чакванията са, че продажбите на електромобили ще растат значително през следващите години. Проучване на SMMT (Обществото на производителите и търговците) във Великобритания посочва, че и самите шофьори имат положителна нагласа към електричките, но с някои условности, съобщава AutoExpress.

Проучването открива, че 68% от шофьорите биха преминали към електрически автомобил, но има две основни неща, които ги спират. Първото е липсата на финансови стимули, а второто е ограничената мрежа от зарядни станции в страната. Заради това мнозинството от тези желаещи остават купуването на електрическа кола за по-натам в неопределено време.

Реално само 2% от хората ще купят електромобил тази година, смята SMMT. 17% ще направят това през 2024 г., а останалите планират да изчакат минимум до 2026 г. или по-късно. Дори и тогава финалното решение ще зависи от наличните към момента финансови стимули и развитието на инфраструктурата. Две трети от анкетираните казват, че тези фактори ще са определящи винаги.

Според SMMT, Великобритания е единственият голям пазар в Европа, който е без стимули, но е и с най-амбициозния срок за слагане на край на продажбите на автомобили с традиционни двигатели. По време на годишната конференция Electrified в Лондон, представители на водещи компании, включително VW Group, Toyota и Ford са призовали повече действия от регулаторите за финансови стимули, но и по-ясни правила около изискванията за нулеви емисии и развитие на инфраструктурата от зарядни.

коли автомобили електрически автомобил