Челната тройка на най-надеждните е-коли: Kia EV6, Tesla Model 3, Nissan Leaf

Такива са резултатите от проучване в цял свят на Consumer Reports

,
колаж надеждни коли

CarMarket.bg

Kia EV6 заема първото място в проучване на Consumer Reports (CR) за надеждност на електрическите автомобили. Второто място е за Tesla Model 3, а третото за Nissan Leaf.

Авторите на изследването правят уговорката, че Kia EV6, Кола на 2022 г. в Европа, е била на пазара твърде малко време - само тази година, за да може да предостави възможно най-обективната оценка.

Още повече в сравнение с конкурентите си.

В проучването на CR - както и за всички останали, се събира информация от стотици хиляди собственици по целия свят, което си е солидна база.

Автомобилите на Tesla често заемат високи позиции, когато става въпрос за удовлетвореност на потребителите, въпреки че остаряващата гама на щатския бранд често е смятана за ненадеждна. Колите дават дефекти, понякога доста странни.

Въз основа на данните на CR над 1000 собственици на Tesla Model 3 от 2018 г. са дали средна или добра оценка за надеждност. Nissan Leaf също е един от най-старите електромобили, той има статус донякъде като Toyota Prius - на пионер в областта.

Съответно, след като толкова много години е на пазара, има много данни за него. Собствениците казват, че не са имали твърде много сериозни проблеми с електрическия хечбек.

CR пише, че Tesla и Nissan произвеждат електромобили вече от години и докато техните съперници правят возила с ДВГ от над 100 лета, двете марки все още имат очевидно предимство при колите с нулеви емисии. Конкуренцията сега се сблъсква с тежък преход и много проблеми, докато двете марки имат преднина в това отношение.

В публикацията се посочва, че Tesla Model 3 и Nissan Leaf "имат много малко проблеми с батериите, електрическите двигатели или зареждането", поне въз основа на данните от обширното проучване.

Винаги обаче е важно да помним, че при всеки човек имаме уникална ситуация. Бихте могли да закупите Model 3 или Leaf и почти веднага да се сблъскате с проблеми с надеждността. Това обаче не изглежда толкова вероятно, колкото би било с някой нов EV.

Що се отнася до Tesla като цяло, CR отбелязва, че Model 3 може да е изключение в гамата на марката. Дори Y, който е “напомпан” 3, дава тревоги за надеждността, според проучването.

Consumer Reports заключава, че е само въпрос на време други автомобилни производители да са по-успешни в производството на надеждни електрически коли. Въпреки това Leaf и Model 3 в момента изглеждат най-добрата инвестиция за надежден EV. И да не забравяме изцяло новата Kia EV6.

Kia EV6 GT Nissan Leaf Tesla Model 3 надеждност на електромобили