Мисията изпълнена: 5110 км през 16 държави за под 4 денонощия

Електрическата Kia EV 6 трябваше да измине дистанцията между Осло и Лисабон за 120 часа, направи го за 89

Пламен Георгиев,
Kia EV6 Driven to Extremes

Newspress

Е кипът Max Adventure завърши успешно своя Driven To Extremes EV Marathon, преминавайки с електрическата Kia EV6 Air от Осло до Лисабон за много по-бързо от плануването време.

Преминавайки през 16 държави (5110 км), екипът се нуждаеше от малко над 89 часа, подобрявайки с почти 31 часа планираното време за това упражнение от 120 часа. Целта пред екипа бе да покаже, че няма никакъв проблем да бъде измината много дълга дистанция за възможно най-кратко време.

Начинанието е вдъхновено от приключението на Стърлинг Мос от 1952 г. Тогава легендарният британски пилот предприема това пътуване, за да промотира новия тогава 4-врат седан Humber Super Snipe. Заедно със трима свои приятели, Сър Мос минава през 15 държави за по-малко от 5 дни.

Сега 3-членният екип преминава през 16 държави, подобрявайки времето на Мос с 47 минути. Екипът смята, че това е първият път, когато този маршрут е изминаван с електромобил.

Все пак се налага едно доста важно уточнение. Първоначално обявеният план на Max Adventure бе да покрие дистанция от 5760 км за 120 часа. Сега те са прекосили границата на една държава повече, но са скъсили пробега до 5110 км (650 км)

Въпреки този факт постижението си остава достоен пример за всички невярващи, че модерният електромобил може да изпълнява всякакви задачи, дори трансконтинентално пътуване.

„Много хора все още гледат на електромобила като неефективен или неспособен да се справя с ежедневните нужди за транспорт извън града, но Kia EV6 и зарядната мрежа в Европа показват, че това не е трудно,” коментират от Max Adventure.

За свое улеснение на екипът е ползват приложението Kia Charge, което позволява да се планира зареждане на над 300 000 зарядни станции в 29 европейски държави.

Kia EV6 предлага пробег от 528 км по цикъла WLTP, което прави корейския модел идеален за дългия над 5700 км маратон. На ултра бърза зарядна станция с мощност 350 kW моделът може да зареди батерията от 10 до 80% за 18 минути, докато на станция с мощност 50 kW това упражнение отнема 1,13 ч.

електромобили в България пробег с електромобил Max Adventure Driven to Extremes Kia EV6 GT