Ако инфлацията се успокои, ще намалим цените, обеща Мъск

Те вече няколко пъти бяха вдигани за всички модели на марката от март насам

Tesla Model S Plaid

Tesla

И лон Мъск отново използва любимия си Туитър, за да направи важно изявление към армията си от фенове и към онези, които може да станат такива, закупувайки си Tesla.

Ако инфлацията се успокои, можем да намалим цените на колите“, обяви милиардерът в туит, отговаряйки на въпроси, отправени към него.

Tesla повиши цените няколко пъти през последните месеца - с по няколко хиляди долара на модел. Търсенето продължава да е много високо, ала доставките не могат да го заситят и за някои модели на марката се чака по 1-2 години.

Компанията, а и останалите в бранша, е притисната от няколко фактора - липса на чипове и други компоненти, силно завишени цени на суровини, затваряне на заводи в Китай като антипандемична мярка, несигурност заради войната.

Всичко това доведе до рекордни в много страни нива на инфлация. В САЩ тя удари 41-годишен връх с 9,1 процента до юни.

Още преди седмици най-богатият човек в света предупреди, че има "супер лошо предчувствие" за икономиката. Той обяви 10-процентно съкращение на персонала в Tesla, добави, че новооткритите заводи в Берлин и Остин “са като пещи, в които горят милиарди”.

Самият Мъск се забърка в проблеми и покрай желанието си да купи Туитър - нещо, което се отрази на пазарните и имджови позиции на Tesla. Преди дни той заяви, че се отказва от сделката и е на път да бъде съден заради това.

инфлация цени Илон Мъск Tesla