Илон Мъск обяви, че се отказва от покупката на “Туитър”

Бордът на социалната мрежа се закани да съди собственика на Tesla. Развалянето на сделката може да му коства и $1 милиард

Tesla Berlin Илон Мъск

Getty images

И лон Мъск обяви, че се отказва от покупката на "Туитър", съобщи Би Би Си.

Собственикът и главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX аргументира оттеглянето на отправената и приета от борда на социалната мрежа оферта за 44 милиарда долара с “многобройни нарушения на споразумението за придобиване й”.

Мъск по-конкретно изрази недоволство, че от "Туитър" не са му предоставили достатъчно информация за спама и фалшивите акаунти.

Президентът на компанията Брет Тейлър заяви в социалната мрежа, че бордът може да заведе дело срещу Мъск. И че все пак е решен за довърши прехвърлянето на собствеността.

Ако няма връщане назад, иноваторът ще трябва да плати компенсация в размер на 1 милиард долара за развалянето на споразумението.

Съобщението на Мъск може да е началото на края на сага, започнала през април. Първоначално той изрази желание закупи любимата си социална платформа, в която често публикува всевъзможни постове, отговаря на читатели, понякога спори с тях.

В края на април най-богатият човек в света предложи $44 млрд., офертата бе одобрена, но след това започнаха проблеми. Не всички от акционерите на “Туитър” бяха доволни от това развитие.

Започнаха дела срещу богаташа, включително от хора, свързани с Tesla, тъй като, според тях, той нямало да има време за автомобилната компания.

Като резултат акциите на Tesla тръгнаха надолу, а марката загуби над $130 милиарда от пазарната си капитализация. Паралелно с това продължиха казусите с локдауните в Китай. Tesla произведе и достави по-малко от планираните автомобили за първите шест месеца на 2022 г.

BBC

Илон Мъск туитър Tesla сделка придобиване отказ