Aehra Sedan е конкурент на Taycan с 800 км пробег на ток

Италиано-американският стартъп води втори модел с ненормални врати, изглежда като суперавтомобил, но е с каросерия седан

Aehra Sedan

Aehra

И този модел, подобно на първия, е поразителен като дизайн. Този път, за разлика от SUV-модела, Aehra ни представя седан. Странното е, че италиано-американският стартъп е решил да не кръщава моделите си, нарича ги Aehra SUV, Aehra sedan и т.н. Но това е жалко, защото думата „седан” се използва по адрес на консервативни триобемни семейни автомобили, докато този модел нещо коренно различно.

Тук виждаме четириврато купе с агресивно скосени челно и задно стъкла, което има претенциите да се конкурира с Porsche Taycan, но визията му е драматична като на много суперавтомобили. За това допринасят и четирите отварящи се нагоре врати, които споделя с Aehra SUV.

Aehra

За драматичната визия е отговарял Филипо Перини, който преди време беше шеф дизайнер на Lamborghini. Това обяснява защо ще ни е трудно да изчакаме този модел до 2026 г., когато трябва да започнат продажбите му. Но автомобилът не е само супер атрактивна визия.

И този модел разчита на специално разработена платформа. На сайта липсва техническа информация. Aehra казва само, че пробегът на модела ще е до 800 км. Това дава поле за предположения, че може да очакваме батерия с капацитет 120 kWh. Писали сме, че Aehra SUV ще може да се зарежда с до 350 kW, така че и седанът вероятно ще се радва на толкова бързо зареждане.

Aehra

За момента от компанията не разкриват интериора на седана, но също може да се предположи, че той ще е като този в SUV. Там имаме гигантски дисплей през цялата широчина на автомобила.

Моделът ще се предлага в Северна Америка и Европа. Първо на пазара ще излезе Aehra SUV през 2025 г., след това ще последва и този модел, като няма да е изненада, ако се гони цена около 150 000 евро и нагоре.

Aehra Aehra Sedan