Hennessey Venom F5 e с 1600 „коня” и ще гони 480 км/ч

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

В чера, по време на тунинг изложението SEMA в Лас Вегас, Hennessey представи своето оръжие, с което иска да унищожи Bugatti Chiron. Подобно на настоящия Venom GT, и при F5 всичко е въпрос на скорост. Компанията обещава, че F5 ще достигне 300 мили/ч, което се равнява на над 480 км/ч. За разлика от GT обаче, новият модел е конструиран от нулата.

Шасито на Lotus е изчезнало, вместо него Venom F5 ляга върху тръбна конструкция от въглеродни влакна. Екстериорните панели също са изработени от карбон, а новият дизайн го прави много по-обтекаем от предходния модел. Новият F5 е с коефициент на въздушно съпротивление от 0,33 (Cd), докато настоящият модел Venom GT е с коефициент Cd 0,44. При Bugatti Chiron този коефициент е 0,38.

Не очаквайте хибридно задвижване от компания, която винаги е залагала на суровата мощ. В случая говорим за 7,4-литров битурбо V8 двигател с алуминиев блок, който генерира чудовищните 1600 к.с. и 1762 Нм въртящ момент. Всички тези параметри се изпращат само към задните колела, обути в гуми Michelin Pilot Cup 2. Преносът на мощност става чрез 7-степенна скоростна кутия с един съединител. Като опция се предлага и ръчна скоростна кутия, но Хенеси твърди, че ще се борите с тракшън контрола (базиран на GPS) чак до 225 км/ч. С други думи: при смяна на предавките ще превъртате гуми при 225 км/ч! За това се иска кураж.

Оборудван със специален режим Vmax, F5 снижава задното си крило и затваря въздушните отвори над спойлера, за да оптимизира аеродинамичната ефективност. Това дава възможност на F5 да спринтира до 300 км/ч за само 10 секунди, до 400 км/ч за под 20 секунди, а максималната скорост е 301 мили/ч (484 км/ч)… твърдят от компанията. А тези параметри правят (ще очакваме потвърждение на пистата) американската отрова по-бърза от Koenigsegg Agera RS и Bugatti Chiron.

Ще бъдат произведени само 24 бройки, като цената на всяка една от тях ще започва от $1,6 млн. Ще започва, защото Hennessey предлага опции на стойност още $600 000. Потенциалните собственици ще трябва да кандидатстват, като одобрение ще трябва да получат лично от Джон Хенеси.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Китайци тестват трамвая на бъдещето

Tesla пусна 50 суперзарядни станции под един покрив

Карта на най-продаваните авто модели и марки по света

Източник на статията: Vesti.bg

Хенеси Веном тунинг Hennesseay Venom F5 Venom F5 Hennessey