Щутгарт обмисля забрана на свободното движение на по-старите дизели

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

О ще един голям европейски град обмисля да ограничи движението на дизеловите автомобили. След като бе подписано споразумение между Париж, Атина и Мадрид, Щутгарт ще се присъедини към тях от следващата година, като забраната ще обхваща по-старите дизелови автомобили. На тях ще им бъде забранявано да влизат в центъра на града, когато се отчитат високи нива на замърсяване. А средно в Германия има по около 35 дни с завишено замърсяване на въздуха в градовете.

Европейският съюз съди Германия за превишаване на позволените нива вредни емисии в поне 90 града. Миналата година правителството взе решение да улесни кметовете на големите градове, които искат да забранят по-старите дизелови автомобили по пътищата на градовете си. Сега, Щутгарт, градът, в който се намират централите на Mercedes-Benz и Porsche, смята да се възползва от улеснения режим.

Забраната за движение в центъра на гради в дни с високо замърсяване ще обхваща автомобилите, които не отговарят на стандарта Евро 6. Въпросният ограничава отделянето на NOx до 80 милиграма на километър. Изключение ще са по-старите лекотоварни автомобили.

Според Reuters, едва около 10% от дизеловите автомобили в страната отговарят на стандарта Евро 6, но тази цифра ще расте значително през следващите години, тъй като почти 50% от всички нови автомобили, продавани в Германия всяка година, се задвижват от дизелови двигатели. Асоциацията VDA изчислява, че през следващите пет години половината от 14-те милиона дизелови автомобили ще бъдат заменени с нови, по-чисти дизели.

Германия член на алианса ZEV (автомобил с нулеви вредни емисии), който иска да забрани автомобилите с конвенционално задвижване през 2050 г. Други държави, членове на алианса ZEV, които също ще се съобразят с това решение, са Норвегия, Великобритания и Холандия. В тази държави се панира забрана на продажбите на бензинови и дизелови автомобили през 2025 г.

Световната здравна организация заяви миналата година, за замърсяването на въздуха във и извън градовете е довело да около 3 млн. преждевременни смъртни случаи по света през 2012 г.

Четете още:

Прекрасният концепт Peugeot Instinct е напълно автономен

Напълно новият Hyundai i30 дебютира в България

J.D. Power публикува годишното си проучване за надеждност

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили Евро 6 екология Щутгарт дизелови автомобили