Зареждането на електромобил в Италия вече е по-скъпо от кола с ДВГ

Цената за зареждане на електромобил в страната е нараснала със 161% спрямо година по-рано

Пламен Георгиев,
електромобили зарядни станции

iStock

Т ази новина е колкото очаквана, толкова е притеснителна за индустрията. Електрическите автомобили с доста по-скъпи като първоначална покупка спрямо аналогичните си конкуренти с двигател с вътрешно горене. Но предимството беше в по-ниските експлоатационни разходи след това, в което число влизат зареждането и сервизните разходи за обслужване на различни консумативи, които при е-колите са много по-малко.

Проблемът е, че събитията през последната година доведоха до безпрецедентна енергийна криза в Европа, която тепърва ще става по-тежка през настъпващата зима.

Последните новини от Италия казват, че зареждането на електромобил в страната е поскъпнало със 161% спрямо година по-рано, изчислява клиентският портал Facile.it.

“Заради покачващите се цени на енергията, зареждането на електрически автомобили, в определени случаи, е по-скъпо от зареждането на традиционен автомобил. Ако не зареждате е-колата си у дома, а на обществена бързозарядна станция, това ще ви струва още повече,” гласи част от доклада.

Експерти изчисляват, че преди зареждането на електромобил в Италия е било 50-70% по-евтино спрямо зареждането на бензинови или дизелови модели. Но сега зареждането на батерията може да излезе по-скъпо от зареждането на резервоара.

Проучването посочва, че за собственика на кола от сегмент В разходът за изминаване на 1000 км ще струва 83 евро за бензин, 71 евро ще е разходът, ако колата е дизелова, докато ако е електрическа – разходът ще е 85 евро. Преди година собственикът на електрическа кола от сегмент В е плащал 33 евро, за да измине 1000 км.

Според Italian Regulatory Authority for Energy, Grids and the Environment (ARERA), през третото тримесечие на 2022 г. цената на т. нар. обединена национална цена на електричеството се е увеличила почти четири пъти спрямо първото тримесечие. Изчисленията показват, че едно средно италианско семейство ще плати 1322 евро за топ през годината, докато през 2021 г. то е платило 632 евро.

Цените на електричеството в Италия скочиха рекордно през последния месец, като на годишна база ръстът се изчислява на 136%, показват данни на National Consumer Union.

Шефът на Nomizma Energia заявява миналата седмица, че Италия, заедно с останалата част на Европа, изживява енергиен шок с безпрецедентни пропорции. Той алармира италианците, които ще трябва да се подготвят за рационализации през най-студените зимни месеци.

електромобили зареждане цена на електричество Италия