Въпреки историята: виетнамци инвестират $2 млрд. за завод в САЩ

VinFast ще произвежда електрически автомобили и батерии в Северна Каролина, ще даде работа на 7500 американци

Пламен Георгиев,
Vinfast SF 9

Vinfast

П оследиците от напалмовите бомби се усещат все още във Виетнам, но виетнамците показват, че имат дух. Вероятно и чувство за себеирония, след като VinFast обяви, че ще инвестира $2 млрд. в завод за електромобили и батерии. Но в бизнеса няма място за чувства.

Въпросната сума ще бъде предназначена само за първата фаза от инвестицията, която трябва да помогне на VinFast да произвежда по 150 000 електромобила годишно, сред които електрически SUV и автобуси.

По-голямата част от този обем ще бъде отделен за VF 8 и VF 9, пет- и седеместни SUV-ове. Дизайнът им е дело на Pininfarina.

Иначе заводът ще се разпростира върху 8 милиона квадратни метра площ, строителството ще започне тази година- Очаква се производството да започне през юли 2024 г. Когато всички фази от плана на VinFast завършват, в първия автомобилен завод в Северна Каролина ще работят 7500 човека.

VF 8 разчита на батерия с капацитет 106 kWh. Това означава, че VinFast ще трябва да произвежда поне 16 GWh в батерии, за да може да гарантира производството на 150 000 електромобила. Не трябва да се забравя, че ще се произвеждат и електрически автобуси, които ще разчитат на много по-големи батерии. Това ще рече, че виетнамската компания ще трябва да си гарантира поне капацитет от 20 GWh.

виетнамски автомобили VinFast