Виетнамската Vinfast стъпва в Европа с два големи електрически SUV

За дизайна отговаря Pininfarina, това е ясно. Интересното е, че VF 8 и VF 9 предлагат впечатляващи за размерите си параметри (поне на хартия) и цени.

Пламен Георгиев,
Vinfast SF 9

Vinfast

Vinfast VF 9

В иетнамската автомобилна компания и партньорът й Pininfarina използваха Mobile World Congress в Барселона (подобна на Fisker), за да представят два големи SUV-модела, които ще са достъпни за поръчка от април месец. Пазарният им дебют в Европа ще е първо в Германия, Франция и Нидерландия през втората половина на годината, като базовата цена на по-малкия модел започва от 43 450 евро, докато 7-местният вариант ще стартира от 58 650 евро.

Vinfast описва VF 8 и VF 9 като „модерен дизайнерски език за оптимизиране на аеродинамиката”. Към определенията може да добавим и тези на Pininfarina, но това е излишно.

За всеки електромобил са по-важни техническите параметри.

 Vinfast VF 8

Vinfast

Vinfast VF 8

По-малкият модел VF 8 е с два мотора с обща мощност 408 к.с. и 620 Нм. Ускорението до 100 км/ч трае 5,5 секунди, а максималният пробег е до 500 км (WLTP). Абсолютно същото е задвижването и на 6- или 7-местния VF 8, като ускорението е по-бавно със секунда, а пробегът е до 550 км. От компанията не споделят данни за батериите. Компанията обаче се цели в 5 звезди за безопасност от Euro NCAP.

 Vinfast VF 9

Vinfast

Vinfast VF 9

Автомобилите са оборудвани с 15,6-инчови дисплеи. Физическите бутони са сведени до минимум, има цветен Head-up дисплей. От Vinfast казват, че ще използват екоцелесъобразни материали в производството на автомобилите. Ще са тапицирани с еко кожа.

Vinfast виетнамски автомобили електромобили