Volkswagen може да откаже завода, с който иска да измести Tesla

От проекта Trinity засега сигурен бил единствено електрическият седан

,
Volkswagen Trinity Project

, Volkswagen

Volkswagen Trinity Project

Volkswagen Group в крайна сметка може да се откаже да строи завода край Волфсбург, с който възнамеряваше да направи “хиперскок” и да измести Tesla от първото място при електромобилите.

Той е известен като Trinity - като проект, завод и електрически седан с голям пробег и възможност за автономно управление.

Според германското издание Manager Magazine новият бос на концерна Оливер Блуме преразглежда тройния проект, но самият той клонял към прекратяване на намеренията. Конкретна причина не се посочва.

На 1 септември Блуме замени освободения заради проблеми със софтуера и дрязги със синдикатите и семействата Порше и Пийх д-р Херберт Дийс. Именно неговият предшественик градеше стратегията си за господство на VW върху Trinity. Явно Блуме е на друго мнение, като искал да остави само автомобила, който да се прави в някой от настоящите заводи на гиганта.

Пускането на колата (с размерите на Passat и ориентирана за масовия пазар) е планирано за 2026 г.

Блуме е съобщил на профсъюза на работниците, че всички проекти и инвестиции са в процес на преразглеждане, твърди списанието.

VW заяви през март, че ще инвестира 2 милиарда евро в новия завод близо до централата във Волфсбург.

Седанът Trinity ще използва новата платформа SSP на групата, която, според компанията, ще позволи автономност от ниво 4. И съответния проблемен софтуер, заради който бяха отложени модели на Porsche, Audi и Bentley.

Планът за завода беше да се намали времето за производство, за да съответства на това на Tesla в “Гига Берлин”. За целта трябваше да се въведе нов тип производство с преси, намаляване на частите, “ин-хаус” изработка на части и компоненти…

Tesla обяви, че вече може да произведе европейския си бестселър Model Y за 10 часа край Берлин, докато на VW отнеме три пъти повече време за хечбека ID.3.

Tesla Херберт Дийс Оливер Блуме Trinity Volkswagen Group