Виетнамската VinFast разчита на финансиране от правителството на САЩ

Компанията е готова да удвои инвестицията си в завод за електромобили и батерии - от 2 на 4 милиарда долара

Vinfast SF 8

Vinfast

В иетнамската автомобилна компания VinFast искада получи финансиране от правителството на САЩ за инвестицията, която възнамерява да направи отвъд океана, обяви президентът на концерна Vingroup Фам Нат Вунг, цитиран от “Ройтерс”.

VinFast e част от конгломерата Vingroup, един от най-големите в страната.

Както вече ви информирахме в края на март, виетнамците явно са простили един отрязък от историята си, свързана със Съединените щати - бизнесът си е бизнес, та възнамеряват да направя завод за електромобили и батерии в Северна Каролина на стойност 4 милиарда долара. Инвестицията е удвоена, смяташе се, че ще е за $2 млрд.

И още: да дадат хляб на около 7500 души там и да участват в автомобилното електрифициране на Америка, нещо, към което администрацията на Джо Байдън се страми силно, така и моментът е добър.

Поради което ще кандидатстват за финансиране, а също така ще направят публично предлагане на акции (IPO).

Плановете са да правят в Северна Каролина два електрически SUV и нов тип батерии, които да са по-евтини и по-ефективни. Автомобилната дивизия беше създадена само преди 3 години, а вижте вече какви планове крои.

Фам Нат Вунг подчерта, че ще прояви търпение към американските власти в процеса. Все пак надеждите са заводът да заработи след две години.

Като начало VinFast планира да започне да продава два свои електромобила, познати вече в Азия, в Съединените щати по-късно тази година. Те ще се предлагат и в Европа.

Ройтерс

Северна Каролина заводи инвестиция Виентам Vingroup Vinfast