В Италия: 6000 евро субсидия при покупка на EV

Бонусът важи за електробомил на цена до 35 000 евро и при бракуване на стария с ДВГ

FIAT 500

FIAT

И талианското правителство планира да въведе мерки за подпомагане на автомобилната индустрия в страната и насърчаването на бизнеса с електромобили, предаде “Ройтерс”, цитирайки свой източник.

Пакетът включва 6000 евро субсидия за покупка на ЕV на цена до 35 000 евро. Тук влизат 2000 евро, ако бракувате автомобила си с двигател с вътрешно горене. Досега бонусът възлизаше на 4000.

Ако някой иска да се сдобие с електромобил за до 45 хил., може да разчита на 2500 от държавата плюс добавка от 1250 евро, в случай, че реши да се откаже от ДВГ (Евро 6).

Рим ще задели 8,7 милиарда евро за подмяна на автомобилния парк до 2030 г. Само за настоящата са предвидени 700 милиона.

Италия се нарежда до страни като Германия, Испания, Франция, Люксембург, Норвегия и т.н., всичките със стратегии за преминаване към коли с нулеви въглеродни емисии. Те включват субсидии, но също така данъчни облекчения, бонуси, отстъпки, като например безплатни паркоместа и възможност за шофиране в бус лентата.

На Апенините ще насърчават и хората, които си купуват хибриди, както и тези, заменящи стара кола с двигател с вътрешно горене с нова, но там отстъпките са по-малко.

Италия наскоро отправи молба до Европейската комисия да направи изключение за предложението от 2035 г. автомобилите с ДВГ да са забранени - за малките фирми. Според министъра на екологията Роберто Канголани бутиковите марки няма да успеят да превключат толкова бързо, а и не реализират големи обеми продажби.

Въпросът засега остава отворен.

Ройтерс

Италия субсидии мерки нов автомобил държава