Турция си има втори национален електромобил

Той е дело на третата марка за електрически автомобили, която се готви да излезе на пазара

Пламен Георгиев,
Amperino C 100

, CarMarket.bg/Facebook

Amperino C-100

З а компанията TOGG и нейния Т10Х вероятно знаят мнозина от вас, но вероятно няма никой, който да е чул за новата марка Amperino, която също има адмирации към електрическата мобилност, но по коренно различен начин от тези на TOGG.

Първият модел на новата компания се нарича С-100, а името отдава чест на 100-годишнината на Турската република. Както сами виждате, моделът е насочен към градската мобилност.

С-100 е представител на клас L7, което означава, че може да се управлява от лица на 16 години, които трябва да имат свидетелство за правоуправление на мотоциклет.

Amperino C-100 е дело на предприемач от Бурса, турската столица на автомобилната индустрия в страна. Триместното возило е с дължина 3,16 метра, което е по-малко от четириместния Smart, широчината е 1,5 м, височината му е 1,45 метра. Междуосието на модела е 2075 мм. Теглото на С-100 е 650 кг.

В салона има място за трима човека, разположени като в суперавтомобила F1: водачът е по средата, а от двете му страни отзад има по едно място. Тази конфигурация позволява на пътуващите отзад да имат достатъчно място за краката си. Интересното е, че обемът на багажника е от цели 370 литра, което е съпоставимо с много модели от сегмент С.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amperino (@amperinoauto)

Технологичните подробности за момента не са малко.. От компанията казват, че С-100 може да измине до 150 км в комбиниран цикъл (повече ако се кара само в града, за където е и предназначен), като максималната му скорост е 90 км/ч. В домашни условия може да се зареди за 4 часа.

Батерията е съставена от 20 модула с енергийно съдържание 12,4 kWh.

За моторите знаем само, че са вградени в задните колела, като така осигуряват и Torque Vectoring, т.е. контрол на въртящия момент във всяко от задвижващите задни колела.

Плановете на Amperino са догодина да бъдат направени 10 прототипа за тестове, а серийното производство да започне през 2025 г.

електромобили в България Турция Amperino C-100 Amperino